Üstel tipli konveks fonksiyonlar yardımıyla elde edilen yeni integral eşitsizlikleri
New integral inequalities obtained by using exponential type convex functions
  1. Tez No: 779068
  2. Yazar: ABDULVAHİT YERGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇETİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Hölder Eşitsizliği, Power-Mean Eşitsizliği, Hölder-İşcan Eşitsizliği, Geliştirilmiş Power-Mean Eşitsizliği, üstel tipli konveks fonksiyon, Hölder Inequality, Power-Mean Inequality, Hölder-Iscan Inequality, Improved Power-Mean Inequality, exponential type convex function
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışmada üstel tipli konveks fonksiyon tanımı ve eşitsizlik teorisinin özellikleri kullanılarak yeni eşitsizlikler elde edilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Teorem ve sonuçları elde etmek amacıyla integraller için üçgen eşitsizliği, Hölder, Power-Mean, Hölder-İşcan Eşitsizlikleri ve Geliştirilmiş Power-Mean Eşitsizliği kullanılmıştır. Bulgular: Dört farklı lemmaya uygulanan eşitsizlikler ve üstel tipli konveks fonksiyon yardımıyla yeni teorem ve sonuçlar elde edilmiştir. Sonuç: Bu tezde Hölder-İşcan ve Geliştirilmiş Power-Mean Eşitsizlikleri ile elde edilen teoremlerin Hölder ve Power-Mean Eşitsizliklerine göre daha iyi üst sınırlar verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to obtain new inequalities by using the exponential type convex function whole and the properties of the inequality theory. Method: Triangle inequality, Hölder, Power-Mean, Hölder-Iscan Inequalities and Improved Power-Mean Inequality are used for integrals in order to obtain theorems and results. Findings: New theorems and results are obtained by using inequalities and exponential type convex function applied to four different lemmas. Results: In this thesis, it has been seen that the theorems obtained with the Hölder-Iscan and Improved Power-Mean inequalities give better upper bounds than the Hölder and Power-Mean inequalities.