Gastrointestinal stromal tümör (GİST) tanılı hastaların klinik ve tedavi özelliklerinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of clinical and treatment characteristics of patients diagnosed with gastrointestinal stromal tumor (GİST)
- Tez No: 643946
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAVVA YEŞİL ÇINKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Prognostik faktörler, Sağkalım, Risk sınıflaması, Tirozin kinaz inhibitörleri, Prognostic factors, Survival, Risk classification, Tyrosinekinase inhibitors
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve amaç: Gastrointestinal sistemin en sık görülen mezenkimal tümörü olan gastrointestinal stromal tümörler (GİST) klinik ve prognostik açıdan geniş bir yelpazede farklılıklar göstermekte ve tedavi seçimleri de bu oranda farklılaşmaktadır. Yapılan çalışmalarla GİST'lerin karakteristik davranışlarını etkileyen faktörlerin bir kısmı ortaya çıkarılmış ve bunlara uygun tedavi yaklaşımları önerilmiştir. Bu çalışma GİST hastalarının klinik prezentasyonlarını, prognostik özelliklerini, tedavi seçimleri ve etkinliklerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Materyal ve metot: Merkezimizde 2010- 2019 yılları arasında histolojik olarak kesin GİST tanısı konulan, tedavi ve takip verilerine ulaşılabilen toplam 116 hasta retrospektif olarak incelendi. Bulgular:Erkek: kadın oranı 1.3, ortanca yaş 62; en sık yerleşim yeri mide olmakla birlikte böbrek, böbrek üstü bezi ve safra kesesi gibi atipik yerleşimlere de rastlandı. Klinik prezentasyon yerleşim ve tümör boyutuna göre farklılıklar gösterse de en sık başvuru semptomu karın ağrısıydı. Nekroz varlığında prognoz daha kötüyken CD34 pozitif hastaların daha iyi prognozlu olduğu görüldü. Kİ67 için cutoff değeri 5.5 olarak belirlendi ve bu değerin altındaki tümörlerin daha iyi prognozlu olduğu görüldü. Yerleşim yeri, tümör boyutu ve mitotik indeksin kriter alındığı AFİP risk sınıflamasının risk tahminleri bizim çalışmamızda da geçerliydi. Sonuçlar:Sağkalım üzerine belirgin faydası bu çalışmada ve daha öncesinde de çok defa kanıtlanan cerrahi tedavi mümkün olan tüm hastalarda yapılmalıdır. Cerrahi yapılamayan hastalarda başta imatinib olmak üzere tirozin kinaz inhibitörleri (TKİ) başarıyla kullanılmaktadır. Adjuvan tedavide uygun hasta seçimi için risk sınıflaması en doğru şekilde yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Gastrointestinal stromal tumors (GISTs), the most common mesenchymal tumor of the gastrointestinal tract, differ in a widerange of clinical and prognostic aspects, and treatment choices also differ in this proportion. Studies have revealed some of the factors affecting the characteristic behavior of GISTs, and appropriate treatment approaches have been proposed.This study aims to reveal the clinical presentation, prognostic characteristics, treatment selection of GIST patients, and the ireffectiveness on them. Materialand Methods: Inourcenter, a total of 116 patients who were diagnosed withhistologically accurate GIST between 2010 and 2019, whom treatment and follow-up data were available, have been retrospectively examined. Results:Male / female ratio 1.3; median age 62;the most common place was the stomach, but also such as kidneys, adrenal glands, and gall bladder were also found as atypical settlements. Although clinical presentation differed depending on location and tumor size, the most common reference symptom was abdominal pain.The prognosis was worse in the presence of necrosis, while CD 34 positive patients were found to have a better prognosis. For KI 67, the cut-off value was evaluated as 5.5, and tumors below this value were found to have a better prognosis.Risk estimates of AFIP risk classification, where location, tumor size, and mitotic index were taken as criteria, were also valid in ourstudy. Conclusion:Surgical treatment, whose obvious benefit on survival has been proven many times before and also in this study, should be applied to all possible patients. In patients who cannot be performed surgery, Tyrosinekinase inhibitors(TKIs), mainly Imatinib, are successfully used. For appropriate patients election in adjuvant therapy, risk classification should be done most accurately.