Bayburt ili kuyruksuz kurbağalarının endohelmint parazitlerinin araştırılması
Study on endohelmint parasites of frogs of Bayburt province
- Tez No: 779202
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAHYA TEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Anura, Digenea, Nematoda, Acanthocephala, Endohelmint, Anura, Digenea, Nematoda, Acanthocephala, Endohelmint
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç Bayburt kurbağalarının endohelmintlerini araştırmak Türkiye endohelmint faunasına katkıda bulunmaktır. Yöntem: 2022-2023 yılları arasında Bayburt il sınırları içinde 30 tanesi dişi, 3 tanesi erkek olmak üzere 33 adet kurbağa yakalanmıştır. Bu kurbağalar parazitolojik yönden incelenmek üzere laboratuvara getirilmiştir. Kurbağaların teşhisinde Baran vd. (2005); Budak ve Göçmen (2005)'den, tespit edilen parazitlerin preparasyonlarında ve boyanmasında Kruse and Pritchart (1982)'dan yararlanılmıştır. Preparat haline getirilen parazit örneklerinin teşhislerinde Skrjabin (1949, 1952, 1962, 1971) ve Yamaguti (1963)'den yararlanılmıştır. Bulgular: Bayburt ili sınırları içinde toplanan kurbağaların türü Pelophylax ridibundus'tur. Toplanan 33 kurbağadan 7 helmint türü kaydedilmiştir. Bu türler; Acanthocephala'dan (Acanthocephalus ranae), Platyhelminthes'ten (Diplodiscus subclavatus, Opisthioglyphe ranae, Haematoloechus sp., Haplometra cylindracea, Gorgedera cygnoides) Nematoda'dan (Cosmocerca ornata)'dır. En yüksek enfeksiyon oranına sahip olan tür Opisthioglyphe ranae türüdür. Sonuç: Bulunan bütün parazit türleri Bayburt ili için yeni kayıttır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the endohelminths of Bayburt frogs and to contribute to the endohelminth fauna of Turkey. Method: Between 2022 and 2023, 33 frogs, 30 females and 3 males, were caught in Bayburt province. These frogs were brought to the laboratory for parasitological examination. In the identification of frogs, Baran et al. (2005); Budak and Göçmen (2005) and Kruse and Pritchart (1982) were used in the preparation and staining of the detected parasites. Skrjabin (1949, 1952, 1962, 1971) and Yamaguti (1963) were used in the diagnosis of parasite samples. Findings: The species of frogs collected in Bayburt province is Pelophylax ridibundus. Of the 33 collected frogs, 7 helminth species were recorded. These species are; It is from Acanthocephala (Acanthocephalus ranae), Platyhelminthes (Diplodiscus subclavatus, Opisthioglyphe ranae, Haematoloechus variegatus, Haplometra cylindracea, Gorgodera cygnoides), Nematoda (Cosmocerca ornata). The species with the highest infection rate is Opisthioglyphe ranae. Results: These species found are new records for Bayburt province. This study was carried out to contribute to the Helminth fauna of Turkey.