İzmir ili acil servislerinde çalışan hemşirelerin travmatik stres belirtilerini etkileyen faktörler ve başetme yollarının incelenmesi
Factors affecting traumatic stress symptoms of nurses working in İzmir provincial emergency departments and investigation of their coping methods
- Tez No: 779514
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN GÜNÜŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Travmatik stres, ikincil travma, başetme, acil servis, hemşirelik, Traumatic stress, secondary trauma, coping, emergency department, nursing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş: Çalışma ortamında yaşanan travmalar hemşirelik için önemli bir sorundur. Travmanın sonuçları hemşireleri ve kurumları olumsuz olarak etkilemektedir. Amaç: Bu çalışmanın amacı acil serviste çalışan hemşirelerin travmatik stres belirtilerini etkileyen faktörleri ve hemşirelerin başetme yollarını incelemektir. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı niteliktedir. Araştırma örneklemini İzmir, Türkiye'de bulunan iki üniversite ve iki eğitim-araştırma hastanelerinin acil ünitelerinde çalışan ve araştırmaya gönüllü katılan 108 hemşire oluşturmaktadır. Travmatik stres belirtilerini değerlendirmek amacıyla Travmatik Stres Belirti Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda hemşirelerin %38'inin travma yaşadığı belirlenmiştir. Travma yaşayan hemşireler meslek seçimleri konusunda pişmanlık duymakta, istifa etmeyi, işten uzaklaşmayı düşünmektedirler. Hemşireler hastalarla iletişimlerini azaltmakta ve hastalara karşı öfke duymaktadırlar. Hemşireler travmatik stres ile başetmede en çok önceki deneyimlerinden faydalanmaktadırlar. Sonuç: Hemşirelerin travmatik stres belirtileri konusunda bilgi verilmesi, hem bireysel hem de kurumsal olarak başetme yollarını güçlendirilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Trauma experienced in the working environment is an important problem for nursing. The results of the trauma adversely affect both the nurses and the institutions. Objective: The aim of this study is to investigate the factors affecting the symptoms of traumatic stress experienced by nurses working in emergency departments and their ways of coping with traumatic stress symptoms. Methods: This study is descriptive. The sample of study consisted of 108 nurses who works at the emergency services of the two university and two education hospitals. Traumatic Stress Symptom Scale was used to assess the traumatic stress symptoms. Results: Of the nurses participating in the study, 38% suffered trauma. The nurses who suffered trauma regretted choosing the profession, tended to resign or change their jobs, communicated with the patients less, and were filled with anger at patients. The nurses mostly tried to cope with traumatic stress symptoms by making use of their own experiences. Conclusion: Nurses should be informed of symptoms of traumatic stress, and measures to be taken to strengthen individual and institutional ways of coping.