Kentsel dönüşümün yarattığı ekonomik sonuçlar: Kuzey Ankara girişi kentsel dönüşüm projesi
The economic consequences of urban transformation: The North Ankara urban transformati̇on project
  1. Tez No: 779563
  2. Yazar: EMİNE POYRAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL AKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi, Hak Sahibi Konutları, Finansman Konutları, Urban Transformation, Northern Ankara Urban Transformation Project, Residentials for Beneficiaries, Residentials for Financing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kent ve Çevre Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Tezde, kentsel dönüşümün ekonomik sonuçları Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi (KAKDP) özelinde incelenmiştir. KAKD Projesi, kendisi için özel bir yasa çıkartılan ve bu özel yasaya göre uygulama yapılan ilk kentsel dönüşüm projesidir. Tezin amacı, bir kentsel dönüşüm projesinin uygulanması sonucunda, aynı dönüşüm alanında iki farklı kullanıcı profili için yapılan konutlarda ortaya çıkan rantın karşılaştırılmasıdır. Tezin Birinci Bölümünde, artı-değer, farklılık rantı ve mutlak rant ile kentsel rant kısaca ele alınmış; İkinci Bölümünde, kentsel dönüşümün amacı, uygulama alanları ve rantla olan ilişkisi irdelenmiştir. Son bölümünde, KAKD alanındaki hak sahibi ve finansman konutlarının mekânsal analizleri yapılmış, hak sahibi ve finansman konutlarının satış değerleri saptanmış ve elde edilen veriler ayrıntılı olarak karşılaştırılmıştır. Hak sahibi konutları ile finansman konutlarının mekânsal özelikleri arasında büyük farklılıklar vardır. Tezin sonucunda ulaşılan bulgular, tezin hipotezini desteklemiştir: Aynı alanda ve aynı proje kapsamında yapılmalarına rağmen, finansman amaçlı konutların rantı oldukça yüksek, hak sahibi konutlarının rantı düşüktür. Dahası, hak sahibi konutlarının yerleşim, tasarım ve yapım standartları düşük olduğu için hak sahiplerinin büyük çoğunluğu alana geri dönmemiş; hak sahibi konutlarının kullanıcı profili olumsuz yönde değişmiştir; değişen kullanıcı profili nedeniyle hak sahibi konutlarının değeri daha da fazla düşmüştür. KAKD Uygulaması, hak sahipleri için ekonomik, sosyal ve sağlıklı bir çevre yaratamamış; dahası bölgede mekânsal ve toplumsal ayrışmanın sınırlarının keskinleşmesine neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to examine the economic consequences of urban transformation based on the Northern Ankara Urban Transformation Project (KAKD Project). KAKD is the first urban transformation project that is implemented based on a special legislation that is enacted solely for this purpose. It is aimed to compare the rent based on the residentals, which are built for two different resident profiles. In the first part of the, surplus value, diversity rent, absolute rent and urban rent are briefly discussed. In the second part, the purpose of urban transformation, application areas and its relationship with rent are examined. In the last part, spatial analyses of the residentials built for beneficiaries and for financing are performed, their valuations are carried out, and the data thus obtained are compared in detail. The spatial characteristics of these two differ significantly. The findings are aligned with the proposed hypothesis: Despite being in the same location and within the same project scope, the rent of the residentals built for financing are higher than those for the beneficiaries. Moreover, as the settlement, design and construction standards of the beneficiaries, residentals are comparatively lower, the majority of the property owners did not return back to the project, leading a negative change in the user profile of those residentials; which in turn resulted in further decrese in the value of these residentals. KAKD Project has not created an economic, social and healty environment for the beneficiaries, but deepened the spatial and social differentiation in the project region.