Sustainability reporting in Turkey: Analysis of companies in the BIST sustainability index
Türkiye'de sürdürülebilirlik raporlaması: BİST sürdürülebilirlik endeksindeki şirketlerin analizi
  1. Tez No: 779842
  2. Yazar: BİRTAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ALTUĞ BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: sürdürülebilirlik, sürdürülebilirlik raporlaması, küresel raporlama çerçevesi, BIST sürdürülebilirlik endeksi, GRI, sustainability, sustainability reporting, global reporting framework, BIST sustainability index, GRI
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'de sürdürülebilirlik raporlaması etkinliğini tespit etmek ve GRI ile BIST sürdürülebilirlik endekslerini karşılaştırmaktır. BIST 2019 Endeks Dönemi Sürdürülebilirlik Endeksi Bileşenlerinde yer alan işletmelerin betimsel analizine dayanmaktadır. Çalışma, GRI ve BİST sürdürülebilirlik raporlaması uygulamaları gibi bağımsız değişkenlerin Türkiye'de nasıl uygulandığını incelemekte, benzerlik ve farklılıklarını tanımlamaktadır. Gerekli verilerin kaynağı, kamuya açık yıllık ve sürdürülebilirlik raporlarındandır. Niteliksel veriler, ayrıntılı bilgilerin toplandığından emin olmak için gözlem ve belge incelemesi yoluyla toplanır. Çalışmanın bulguları, hem GRI hem de BIST Endekslerinin küçük farklılıklarla aynı çerçeveyi takip ettiğini vurgulamaktadır. Sürdürülebilirlik raporlarının sonuçları, şirketin rekabet gücünü ve yatırım potansiyelini güçlü bir şekilde etkiler. Ancak, bu çalışmanın sonucu sınırlıdır ve genellenemez.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to identify the sustainability reporting influence in Turkey and compare GRI and BIST sustainability indices. It is based upon a descriptive analysis of enterprises listed in the BIST Sustainability Index Constituents for 2019 Index Period. The study examines how independent variables such as GRI and BIST sustainability reporting practices are implemented in Turkey and defines their similarities and differences. The source of the required data is from publicly available annual and sustainability reports. Qualitative data is collected through observation and document review to ensure detailed information has been collected. The findings of the study highlight that both GRI and BIST Indices follow the same framework, having minor differences. Results of sustainability reports strongly influence the competitiveness of the company and its investment potential. However, the result of this study is limited and cannot be generalized.