Erciyes Üniversitesi ısı merkezi enerji ve ekserji analizi
Energy and exergy analysis of Erciyes University heat center
- Tez No: 780006
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM ACAR, PROF. DR. NAFİZ KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji Analizi, Ekserji Analizi, İkinci Yasa Verimi, Bölgesel Isıtma Sistemi, Energy Analysis, Exergy Analysis, District Heating System, Second Law Efficiency
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada Kayseri'de halen faaliyet gösteren Erciyes Üniversitesi Isı Merkezinde bulunan saatte 10 ton buhar üretme kapasitesine sahip buhar kazanının, 9817 m uzunluğunda farklı çaplardaki boru ağlarının ve kullanım biriminin (hastane, fakülte ve konut bina) altında bulunan eşanjör dairelerindeki 96 adet eşanjörün enerji ve ekserji analizi yapılarak, her bir elemanın ekserji kaybı hesaplanmıştır. Bu sonuçlar neticesinde ekserji verimleri (ikinci yasa verimleri) bulunarak sonuçlar grafik halinde verilmiştir. Yapılan analiz sonucunda kazanda ısıl verim %93.1, ekserji verimi %28.6 olarak hesaplanmış, Isı Merkezi'nin ikinci yasa verimi %22.7 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, energy and exergy analysis of the steam boiler with the capacity of producing 10 tons of steam per hour, 9817 m long pipe networks of various diameters, and 96 heat exchangers in the heat exchanger centers under the usage unit (hospitals, academic institutions, and residences located) in Erciyes University Heat Center, which is still in use in Kayseri, were performed. Each element's exergy loss was calculated. These findings led to the discovery of exergy yields (second law yields). The outcomes are presented graphically. As a result of the analysis, the thermal efficiency in the boiler was calculated as 93.1% and the exergy efficiency as 28.6%. The Heat Center was determined to have a second law efficiency of 22.7%.