Genç erişkinlerde internet bağımlılığı
Internet addiction in young adults
- Tez No: 780081
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU AYRALER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, Anksiyete, Dijital Para, Üniversite Öğrencisi, Young İnternet bağımlılık ölçeği, Internet addiction, Anxiety, Digital Currency, University Student, Young Internet addiction scale
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bu çalışmada Üniversitesi de 4 yıllık ve üstü okuyan genç erişkin bireylerin internet bağımlılığı yaygınlığının belirlenmesi internet bağımlılığı anksiyete ve sosyodemografik özellikler ile ilişkili olabilecek diğer faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2022 Ağustos ile Aralık ayları boyunca üniversitesi 'de öğrenim görmekte olan 4 yıllık ve üstü okuyan 542 öğrenci ile yapılan anket çalışmasında öğrencilere sosyodemografik veri formu ve YİBT-KT (Young İnternet Bağımlılığı Testi-kısa form) ve YAB-7 (Yaygın Anksiyete Bozukluğu testi-7) yüz yüze ve çevrimiçi olarak uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan öğrencilerin yaş ortalaması 23,5±4,0 (min 18 max 32)'dir. Bunların %42,4 erkek %57,6 sı kızdır. Geleceğe olumsuz bakan, sosyal medya hesabı bulunan, anne eğitim durumu lise ve üstü olanlar, günlük yaşamında maddi sıkıntı çekenler young internet bağımlılığı ölçeği puanı anlamlı derecede yüksek saptandı. Dijital para ile ilgilenenler internet bağımlılığı ve anksiyete arasında anlamlı ilişki saptandı. Sonuç: Bulunduğumuz dönemde çok büyük kitlelere hitap eden internet, başta genç erişkinler olmak üzere çok fazla kullanırlar. Bazı bireylerde internet kullanımı zamanla kontrol edilemeyecek seviyelere ulaşıp, internet olmadığı zaman yoksunluk seklinde kendini gösteren bağımlılık davranışlarına sebebiyet verir.“ İnternet bağımlılığı”tanımlama 90'lı senelerden bulunduğumuz zamana kadar süren klinik bir tanımlamadır. İB (İnternet bağımlılığı) bireylerde negatif davranışsal, psikolojik ve sosyal etkileri bulunmaktadır. Bu çalışmada İB (internet bağımlılığı) ile geleceğe bakış, kitap okuma, dijital para, annenin eğitim durumu, öğrencinin maddi durumu, sosyal medya hesabı ve anksiyete ile ilişkisi bulunmuştur. İB (internet bağımlılığı) ile alakalı daha geniş faktörleri araştırarak İB riski bulunan bireylerin saptanması, bağımlılığa engel olunması ve dolayısıyla psikososyal, bilişsel ve fiziksel zararlı etkilerin engellemesinde literatüre ve yapılacak çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to determine the prevalence of internet addiction in young adults studying at the University of 4 years and above, and to examine other factors that may be associated with internet addiction anxiety and sociodemographic characteristics. Materials and Methods: In the survey conducted with 542 students studying for 4 years and above, studying at the university between August 2022 and December 2022, sociodemographic data form and YİBT-KT (Young Internet Addiction Test-short form) and YAD-7 (The Generalized Anxiety Disorder test-7) was administered faceto-face and online. Results: The mean age of the students participating in our study was 23.5±4.0 (min 18 max 32). Of these, 42.4% are boys and 57.6% are girls. Young internet addiction scale scores were found to be significantly higher for those who had a negative view of the future, had a social media account, had a mother's education level of high school and above, and had financial difficulties in their daily life. A significant relationship was found between internet addiction and anxiety in those interested in digital money. Conclusion: The internet, which appeals to very large masses in our time, is used a lot, especially by young adults. In some individuals, the use of the internet reaches uncontrollable levels over time and causes addictive behaviors that manifest themselves in the form of deprivation when there is no internet.“ The definition of ”Internet addiction" is a clinical definition that lasts from the 90s to the present. IA (Internet addiction) has negative behavioral, psychological and social effects in individuals. In this study, IA (internet addiction) was found to be associated with future outlook, reading books, digital money, mother's education level, student's financial situation, social media account and anxiety. It is thought that it will contribute to the literature and further studies to identify individuals at risk of IA by investigating the wider factors related to IA (internet addiction), to prevent addiction and thus to prevent psychosocial, cognitive and physical harmful effects