Otizm spektrum bozukluğu olan öğrenciye okuduğunu anlama becerisinin geliştirilmesinde hikaye haritası ve sesli düşünme yöntemlerinin karşılaştırılması
- Tez No: 780337
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AVCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Öğrenci, Okuduğunu Anlama Becerisi, Hikaye Haritası Yöntemi, Sesli Düşünme Yöntemi, Autism Spectrum Disorder, Student with Autism Spectrum Disorder, Reading Comprehension, Story Map Method, Think Aloud Method
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Zihin Engellilerin Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırmanın amacı; otizm spektrum bozukluğu olan öğrenciye okuduğunu anlama becerisinin geliştirilmesinde hikaye haritası ve sesli düşünme yöntemlerinin etkililik ve verimlilik açısından farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Bu araştırma, tek denekli araştırma yöntemlerinden dönüşümlü uygulamalar modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya bir pilot uygulama birde deney aşaması olmak üzere toplam iki kişi katılmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkeni okuduğunu anlamaya yönelik sorulara verilen yanıtlardır. Bağımsız değişkeni ise hikaye haritası ve sesli düşünme yöntemi doğrultusunda hazırlanmış olan öğretim uygulamasıdır. Araştırma verilerinin toplanabilmesi için; anne-baba görüşme formu, hikaye haritası ve sesli düşünme yöntemiyle öğretim yapılırken öğretimdeki ilerlemelerin kaydedilmesi için kayıt çizelgeleri, verimlilik formu, uygulama güvenirliği formu, gözlemciler arası güvenirlik formu ve sosyal geçerlilik formu kullanılmıştır. Uygulanacak yöntemler doğrultusunda öğretim planları hazırlanmış ve katılımcı öğrenciye uygulanmıştır. Araştırma sonunda elde edilmiş olan veriler grafiksel analiz yolu ile elde edilmiş ve görsel olarak sunulmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; katılımcı öğrenciye okuduğunu anlama becerisinin kazandırılmasında, hikaye haritası yönteminin etkili olduğu, sesli düşünme yönteminin ise etkili olmadığı ve hikaye haritası yönteminin sesli düşünme yöntemine göre daha verimli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Hikaye yöntemi kullanılarak okuduğunu anlama becerisi öğretim oturumlarında 5, 10 ve 20 gün sonra devam etmesi ve farklı materyal ile okuduğunu anlama becerisinin genellenebildiği belirlenmiştir. Araştırmanın sosyal geçerlilik verilerine bakıldığında ise anne-baba ve öğretmenin araştırma hakkında olumlu görüş bildirdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; The aim of this study is to determine whether story map and thinking aloud methods differ in terms of effectiveness and efficiency in the development of reading comprehension skills of students with autism spectrum disorder. This research was carried out using the alternate applications model, which is one of the single-subject research methods. A total of two people participated in the research, one in the pilot application and one in the experimental phase. The dependent variable of the research is the answers given to the questions about reading comprehension. The independent variable is the teaching application prepared in line with the story map and thinking aloud method. In order to collect research data; While teaching with parent interview form, story map and thinking aloud method, registration charts, efficiency form, application reliability form, inter-observer reliability form and social validity form were used to record the progress in teaching. Teaching plans were prepared in line with the methods to be applied and applied to the participant student. The data obtained at the end of the research were obtained by graphical analysis and presented visually. According to the findings obtained as a result of the research; It was concluded that the story map method was effective, the thinking aloud method was not effective, and the story map method was more efficient than the thinking aloud method in gaining the reading comprehension skill of the participant student. It was determined that the reading comprehension skill continued after 5, 10 and 20 days in the teaching sessions using the story method and that the reading comprehension skill could be generalized with different materials. When the social validity data of the research were examined, it was seen that the parents and teachers had positive opinions about the research.