Bebeklerde bez dermatitini önlemede anne sütü uygulaması ve eğitimin etkisi
The impact of breast milk application and education on preventing of diaper dermatitis in babies
- Tez No: 780397
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE BAŞKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: bebek, bez dermatiti, eğitim, anne sütü, hemşire, baby, diaper dermatitis, education, breast milk, nurse
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Araştırma kırsal bölgede yaşayan annelere bez dermatiti bakımı hakkında verilen eğitimin ve anne sütü uygulamasının 6-18 aylık sağlıklı bebeklerde bez dermatitini önlemede etkisini belirlemek amacıyla pre-post test deney kontrol desenli deneysel çalışma olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Karahallı Hacı Rafet Zora İlçe Devlet Hastanesi'ne bağlı Aile Sağlığı Merkezi'nde takip edilen 48 bebek oluşturmuştur. Bebekler iki deney (anne sütü-16 bebek ve eğitim-16 bebek) grubu ve bir kontrol (16 bebek) grubu olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Veriler Şubat 2022-Mayıs 2022 tarihleri arasında toplanmıştır. Veri toplamada; Sosyodemografik Bilgi Formu, Annelerin Alt Bakım Uygulamalarına Yönelik Tanıtıcı Bilgi Formu, Bebeklerde Komplike Olmayan Bez Dermatiti Şiddet Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 26 paket programıyla analiz edilmiştir. Deney grubunda yer alan bebeklerden bir gruba anne sütü uygulanmış; diğer gruba pişik bakımı hakkında eğitim verilmiştir. Bulgulara göre, anne sütü grubundaki bebeklerin Bebeklerde Komplike Olmayan Bez Dermatiti Şiddet Değerlendirme Ölçeği 3. ziyaret puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma görülmüştür. Deney ve kontrol gruplarının karşılaştırmasında eğitim grubundaki bebeklerin 3. ziyaretlerinde değerlendirme puanının (0,25±0,68) kontrol grubuna (0,94±0,93) göre anlamlı derecede daha düşük olduğu, anne sütü grubundaki bebeklerin puanlarının da eğitim grubuna göre anlamlı derecede daha düşük olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, anne sütü uygulaması ve annelere verilen eğitimin bez dermatitini önlemede etkili olduğu belirlenmiştir. Uzun süreli kullanım açısından bez dermatitini önlemede anne sütünün, verilen eğitime göre daha etkili olduğu, anne sütünün bebeklerde bez dermatitini önlemede etkili ve güvenli bir yöntem olabileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out as a pre-post test and control design experimental study in order to determine the effect of education given to mothers living in rural areas about diaper dermatitis care and breast milk application on the prevention of diaper dermatitis in healthy infants aged 6-18. The sample of the study consisted of 48 infants followed in the Family Health Center of Karahallı Hacı Rafet Zora District State Hospital. The infants were divided into three groups as two experimental (breast milk-16 infants and education-16 infants) groups and a control (16 infants) group. Data were collected between February 2022 and May 2022. In data collection; Sociodemographic Information Form, Descriptive Information Form for Mothers' Sub-Care Practices, the Assessing the Severity of Uncomplicated Diaper Dermatitis in Infants Scale were used. The data were analyzed with the SPSS 26 package program. Breast milk was administered to one group of infants in the experimental group; the other group was given training on diaper rash care. According to the findings, a statistically significant decrease was observed in the third visit scores of the the Assessing the Severity of Uncomplicated Diaper Dermatitis in Infants Scale in the breast milk group. In the comparison of the experimental and control groups, the evaluation score of the babies in the education group at their third visit (0.25±0.68) was significantly lower than that of the control group (0.94±0.93), and the scores of the babies in the breast milk group were also significantly lower than those of the education group was found to be lower. As a result, it was determined that breast milk application and education given to mothers were effective in preventing diaper dermatitis. In terms of long-term use, it is suggested that breast milk is more effective in preventing diaper dermatitis than the education given, and that breast milk can be an effective and safe method in preventing diaper dermatitis in infants.