Yaşlı kişilerde biyopsikososyal özelliklerin yaşlılıkla ilgili tutumlar üzerine etkisi
Investigation into the effects of biopsychosocial factors on the attitudes of old people to being old
- Tez No: 780842
- Danışmanlar: UZMAN FERYAL ATMACA YALÇIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Biopsychosocial factors, attitudes of old people, elderly
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Çalışmamızda 65 yaş ve üzeri kişilerin biyopsikososyal özelliklerini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Aralık 2011 ile Aralık 2012 tarihleri arasında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Merkez ve Yenimahalle polikliniklerine başvuran çalışmaya katılmayı kabul eden, mental bozukluğu olmayan 65 yaş ve üzeri 201 kişi çalışmaya dahil edildi. Prospektif, gözlemsel ve analitik yöntemler uygulandı. Çalışmaya alınanların yaşı, mesleği, medeni durumu, okul yılı, evdeki kişi sayısı, gelir düzeyi kaydedildi. Lubben Sosyal Ağ Ölçeği-18 versiyonu, Geriatrik Depresyon Ölçeği ve Fatih- Bursa Yaşlılılkla İlgili Tutum Ölçeği uygulandı. Faktör skor ortalamaları SPSS programında karşılaştırıldı. Bulgular: Getiatrik Depresyon skorları kadınlarda daha yüksekti. Lubben Arkadaş faktör ortalamaları ise erkeklerde daha yüksekti. Erkeklerde ve evlilerde ''Aile Statüsü'' faktör ortalama skorları bekarlardan daha yüksekti.'' Yaş'' ile ''Yaşam ve Ölüm Hakkındaki Düşünceler'' arasında negatif korelasyon vardı.'' Okul Yılı'' ile ''Yaşlanma ile İlgili Düşünceler '', ''Yaşam ve Ölümle İlgili Düşünceler'' ve ''Hedef ve İdealler'' arasında pozitif korelasyonlar vardı. ''Geriatrik Depresyon'' skorları ile ''Yaşlanma ile İlgili Düşünceler'' ve ''Aile Statüsü'' arasında negatif korelasyonlar vardı. ''Sosyal Durum'' ile Lubben Aile arasında pozitif korelasyon vardı. Sonuç: Yaşlılıkla ilgili yaklaşımlarda cinsiyet, yaş, okul yılı gibi faktörlerin ve depresyon skorlarının göz önüne alınması, rehberlik hizmetlerinin ve projelerin buna göre planlanması daha etkin olacaktır.Bu amaçla daha önceden geliştirilmiş ''Fatih- Bursa Yaşlılıkla İlgili Tutum Ölçeği'' yaşlılıkla ilgili tutumları belirlemek için kullanılabilir. Anahtar Kelimler: Biyopsikososyal faktörler, yaşlılıkla ilgili tutumlar, yaşlanma.
Özet (Çeviri)
Objective:In our study we aimed to observe the biopsychosocial factors of people who are 65 or over. Material-Method: Between December 2011 and December 2012, 65 age or over 201 old people who admitted to Ankara Training and Research Hospital central and Yenimahalle outpatient clinics and who agreed to take part in the study and whose mental state was suitable were studied. Prospective, observational and analytic methods were used. The age, gender, marital status, number of years of schooling, the number of people in the home of the people and the level of income who took part in the study were recorded. The Lubben Social Network Scale (LSNS-18), The Geriatric Depression Scale and The Fatih- Bursa Scale of Attitudes Against Elderly were aplplied these people. Factor scores were compared by taking the averages. Analysis was carried out using the SPSS statistics program. Results:Geriatric Depression scores were higher in women.The Lubben Friend's mean scores were higher in men. ''Family Status'' factor scores were higher in men and married people. There was negative correlation between ''age'' and ''Thoughts About Life and Death''. There were positive correlation between ''Years of Schooling'' and ''Thoughts About Elderly'' as well as between ''Thoughts About Life and Death'' and ''Aims and Ideals''. There werw negative correlations between Geriatric Depression scores and ''Thoughts About Elderly'' as well as between '' Family Status''. There were positive correlations between ''Social Status'' and Lubben Family scores. Conclusion:It is advisable to considerpeople's attitudes to aging,taking into account factot of gender,age, years of schooling and depression scorez to plan the advisory service accordigly. The ''Fatih-Bursa Scale of Attitudes Against Elderly'' which was developed previously can be used to determine age-related attitudes.