Memecik zeytin çeşidinin fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine hasat dönemlerinin etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of harvest periods on the physical and mechanical properties of memecik olive variety
  1. Tez No: 780969
  2. Yazar: MERVE GÜL KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÖZARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Ziraat, Physics and Physics Engineering, Mechanical Engineering, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Memecik Zeytin Çeşidi, Gravimetrik Özellik, Mekanik Özellik, Memecik Olive Variety, Gravimetric Properties, Mechanical Properties
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmada yeşil sofralık olarak değerlendirilen memecik zeytin çeşidinin işlenmesi ve değerlendirilmesinde kullanılan ekipmanların tasarım ve geliştirilmesinde kullanılmak üzere fiziksel (boyut, geometrik ortalama çap, küresellik, yüzey alanı, kütle, hacim, gerçek hacim ağırlığı, yığın hacim ağırlığı, porozite) ve mekanik (tutunma kuvveti, statik sürtünme katsayısı, statik yığılma açısı, dinamik yığılma açısı, zedelenme alanı, zedelenme hacmi, sıkıştırma yükü altındaki davranışı) parametrelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Denemelerde Memecik zeytin çeşidi kullanılmıştır. Meyve kopma kuvvetleri bir el dinamometresi yardımıyla ölçülmüştür. Meyvelerin nem ve kütleleri ölçülerek tutunma kuvveti/meyve kütlesi (F/m) oranı, sürtünme özellikleri, 5 farklı yükseklikten 3 farklı yüzey üzerine bırakılarak zedelenme değerleri ve üniversal test cihazı ile sıkıştırma ve kesme yükü altındaki davranışları belirlenmiştir. Bulgular: Araştırmada Memecik zeytin çeşidinin hasat dönemindeki nem içeriği, gravimetrik ve mekanik özellikleri belirlenmiştir. Sonuç: Deneme materyalini oluşturan Memecik zeytin çeşidinin hasat dönemi ilerlemesi ile; nem içeriğinin azaldığı ve gravimetrik özellik değerlerinde artışın olduğu belirlenmiştir. Hasat döneminin ilerlemesine bağlı olarak meyve dokusundaki yumuşama sebebi ile elde edilen veriler doğrultusunda meyvenin zedelenme parametrelerinde artışın olduğu söylenebilmektedir. Sıkıştırma ve kesme parametrelerini istatiksel olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to determine the physical (size, geometric mean diameter, sphericity, surface area, mass, volume, true density, bulk density, porosity), and mechanical parameters (detachment force, static coefficient of friction, static angle of repose, dynamic angle of repose, bruise area, bruise volume, behaviour under compression load) to be used in the design and development of the equipment used in the processing and evaluation of the Memecik olive variety, which is considered as green table olives. Materials and Methods: Memecik olive variety was used in the experiments. Detachment forces were measured by a hand dynamometer. Moisture and mass of fruits were measured and the detachment force/fruit mass (F/m) ratio, friction properties, bruising characteristics by leaving them on 3 different surfaces from 5 different heights, and their behaviour under compression and shear loads with the universal test device were determined. Results: In the study, the moisture content, as well as the gravimetric and mechanical properties of the Memecik olive variety, were determined during the harvest period. Conclusion: It was determined that the moisture content of trial material, namely the Memecik olive variety decreased with the progress of the harvest period while an increase occurred in the gravimetric properties. It may be stated that an increase occurs in damage parameters of the fruit in parallel with the data obtained due to the softening of the fruit tissue along with the progress of the harvest period. Compression and shear parameters were evaluated statistically.