Ankara Millî Kütüphane'de bulunan 06 Mil Yz Cönk 75 numaralı cönk (inceleme-metin)
06 in Ankara National Library Mil Yz Cönk cönk Number 75 (review-text)
- Tez No: 781030
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cönk, kültür, folklor, Cönk, culture, folklor
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 355
Özet
Cönkler halk edebiyatımızın yazılı kaynakları arasında önemli bir yere sahiptir. Cönkler genellikle yüzyıllar önce yaşamış halk şairlerinin şiirlerinin veya folklor malzemesinin kayıt altına alındığı defterlerdir. Cönkler şekil itibariyle sırtı dar, ensiz, deri kaplı defterlerdir. Bu defterlerin kapakları ve iç sayfaları kimi zaman saklama koşullarının olumsuzluğu sebebiyle kopmuş ya da deformasyona uğramış olabilir. Geçmiş hakkında günümüze ışık tuttuğu için kültürel hazinelerimizden biridir. Bu hazineler çok çeşitli muhteva zenginliğine sahiptir. Cönkler, herkesçe tanınan bir şairin dilden dile dolaşan şiirlerini içerebileceği gibi cöngü kaleme alan kişinin şiirlerini, kişisel notlarını, çeşitli duaları vs. içerebilir. Bu eserlerde şiirin yanı sıra dönemin sosyal ve kültürel hayatını anlamamızı sağlayacak hususlara yer verilebilir. Bu çalışmada Millî Kütüphanede“06 Mil Yz Cönk 75”yer numarasıyla kayıtlı cönk, günümüz Türkçesine aktarılmıştır. Eserin müstensihi, Nuh Efendi İsmail Hakkı'dır. 96 varaktan oluşan eserde Âşık Ömer, Âşık Yunus, Kuddûsî, Nesimî, Nûrî, Rûzî, Seyranî, Şem'î, Zâtî, Dadalı gibi şairlerin şiirleri ve bu şiirlerin yanı sıra mensur metinler de bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cönkler has an important place among the written source of our folk literatüre. Cönks are generally notebooks in which the poems or folklore material of folk poets who lived centuries ago are recorded. Cönks are narrow, narrow, leather-covered notebooks in terms of shape. The covers and inner pages of these notebooks may sometimes be broken or deformed due to unfavorable storage conditions. It is one of our cultural treasures, as it sheds light on the past. These treasures have a wide variety of content richness. Cönks can include the poems of a well-known poet, circulating from language to language, as well as the poems of the person who wrote the cönk, personal notes, various prayers, etc. May contain. In these Works, besides poetry, issues that will enable us to understand the social and cultural life of the period can be included. In this study, the cönk registered with the place number“06 Mil Yz Cönk 75”in the National Library was transferred to today's Turkish. The author of the work is Nuh Efendi İsmail Hakkı. In the work consisting of 96 leaves, there are poems of poets such as Âşık Ömer, Âşık Yunus, Kuddûsî, Nesimî, Nûrî, Rûzî, Seyranî, Şem'î, Zâtî, Dadalı, and texts in prose form as well as these poems.