Mikroekstraksiyon yöntemi ile çevresel numunelerde paladyum iyonlarının tayini
Determination of paladium ions in environment samples by microextraction method
  1. Tez No: 781276
  2. Yazar: GÖKHAN KÜLTÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKERİYYA BAHADIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Atomik absorpsiyon spektrofotometre, mikroekstraksiyon, setil trimetil amonyum bromür, paladyum, Atomic absorption spectrophotometer, cetyl trimethyl ammonium bromide, microextraction, palladium
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışmada, paladyum iyonlarının zenginleştirilmesi ve alevli atomik absorpsiyon spektrofotometreyle tayini için yeni bir mikroekstraksiyon metodu geliştirilmiştir. Geliştirilen yöntem, PdI42- anyonik türünün, katyonik yüzey aktif madde olan setil trimetil amonyum bromür (STAB) ile çökme reaksiyonuna dayanmaktadır. Paladyumun ekstraksiyon verimliliğini etkileyen çözelti asitliği, STAB miktarı, potasyum iyodür miktarı ve numune hacmi gibi deneysel parametreler incelenmiştir. Optimize edilen şartlarda, paladyum için geliştirilen metodun doğrusal aralığı 20-170 µg L-1, zenginleştirme faktörü 35, gözlenebilme sınırı 2,4 µg L-1 ve tayin sınırı 7,92 µg L-1 olarak bulunmuştur. Yapılan deneylerde, yabancı iyonların, paladyumun kantitatif geri kazanımı üzerine önemli bir etkisi olmadığı gözlemlenmiştir. Metodun doğruluğu gerçek numunelere ekleme/geri kazanım testleriyle kontrol edilmiştir. Organik çözücü kullanılmadan geliştirilen bu yeni mikroekstraksiyon metodu, paladyum zenginleştirilmesi için dere suyu, deniz suyu ve yol tozu numunelerine başarıyla uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a new microextraction method was developed for the enrichment of palladium ions and its determination by flame atomic absorption spectrophotometer. The developed method is based on the precipitation reaction of PdI42- anionic species with cetyl trimethyl ammonium bromide (CTAB), a cationic surfactant. Experimental parameters such as solution acidity, CTAB amount, potassium iodide amount and sample volume, which affect the palladium extraction efficiency, were investigated. In the optimized conditions, the linear range of the method developed for palladium was found to be 20-170 µg L-1, the enrichment factor was 35, the detection limit was 2.4 µg L-1, and the limit of quantification was 7.92 µg L-1. In the experiments, it was observed that foreign ions did not have a significant effect on the quantitative recovery of palladium. The accuracy of the method was checked by addition/recovery tests to real samples. This new microextraction method, developed without using organic solvents, has been successfully applied to samples of stream water, sea water and road dust for palladium enrichment.