Romatoid artritte metotreksat tedavisine yüksek doz ile başlamanın hastalık kontrolü üzerine avantajları
Advantages of starting with high dose methotrexate treatment in rheumatoid arthritis on the control of the disease
  1. Tez No: 781548
  2. Yazar: MÜGE AYDIN TUFAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EFTAL YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Metotreksat, Romatoid Artrit, Kombine Tedavi, Methotrexate, Rheumatoid Arthritis, Combined Therapy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Romatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Romatoid artrit (RA), uygun tedavi edilmediği takdirde kronik seyrine devam etmekte, eklem hasarı ilerlemekte ve hatta sistemik tutulum ortaya çıkmaktadır. Yetersiz tedavi edilen hastalarda zamanla fonksiyon ve iş gücü kaybı, sakatlık gelişmektedir. Tüm bunlar da RA tedavisinde yeni ajanların ve tedavi modellerinin gelişimine ön ayak olmaktadır. Metotreksat, RA tedavisinde en sık kullanılan, etkinlik ve güvenilirliği uzun zaman önce kanıtlanmış bir ilaçtır. Halen kullanılan metotreksat (MTX) dozlarıyla ilgili hekimlerarasındabir fikir birliği yoktur. Bu çalışmada, aktif RA'lı hastalarda kombine tedavide başlangıçta yüksek doz metotreksat kullanımının, normal doz başlangıçla kıyaslayarak, hastalık aktivitesine olan etkilerini bulmayı amaçladık. RA tanısını yeni alan veya son 3 ay içerisinde hastalığı modifiye edici ilaç kullanmamış 45 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı. Birinci gruba ilk 4 hafta intramuskuler sonra oral olmak üzere 12,5 mg/hafta MTX, ikinci gruba ise ilk 4 hafta 25 mg/hafta intramuskuler MTX sonrasında 12,5 mg/hafta oral MTX verildi. Her iki gruba da MTX tedavisi yanı sıra 2 gr/gün sülfasalazin ve 5 mg/gün prednizolon tedavisi başlandı. Tedavinin başalangıcında, 1. ve 3. aylarında hastalar“disease activityscore 28”(DAS28),“modifiedhealthassessmentquestionnaire”(MHAQ),“visual analog scale”(VAS) ile genel sağlık değerlendirmesi, sabah tutukluğu, eritrosit sedimentasyon hızı ve C-reaktif protein, böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri açısından değerlendirildi. Birinci ay sonuçlarında iki grup arasında anlamlı farklılık saptanmazken, 3. ayda sabah tutukluğu hariç tüm verilerde yüksek doz grubuna dahil hastalarda daha belirgin düzelme vardı. DAS28 skoru ve hassas eklem sayısındaki düzelme oranları istatistiksel olarak anlamlıydı. Yüksek doz MTX alan grupta 3. ayda ACR 20, 50, 70 ve 90 iyi yanıt oranları normal doz tedavi grubuna göre daha yüksekti. Bu fark ACR70 ve ACR90 için istatistiksel olarak anlamlıydı. Mevcut çalışmada erken dönemde yüksek doz MTX kullanımının, hastalık aktivitesini kontrol etmede daha etkili olduğu ve hayat kalitesini artırdığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Advantages of Starting with High Dose Methotrexate Treatment in Rheumatoid Arthritis on the Control of the Disease When not treated properly, Rheumatoid arthritis (RA) progresses in its chronic course, joint damage increases, and it can even lead to systemic involvement. In the course of time, insufficiently treated patients develop a loss of function and work capacity and RA results in disability. The severity of the illness leads to the advancement of new agents and treatment modalities in RA treatment. Methotrexate (MTX), having an effectiveness and reliability proven long time ago, is the most preferred drug in RA treatment. However; there is no agreement among physicians on the dose of methotrexate. The aim of this study was to determine the effects of high dose methotrexate use in the initial combined therapy on the activity of illness among active RA patients. The study included 45 patients newly diagnosed with RA or those who did not use illness modifying drugs in the last 3 months. Patients were divided into two groups randomly. First group received 12.5 mg/week MTX intramuscularly in the first 4 weeks and later, continued orally. Second group received 25 mg/week MTX intramuscularly in the first 4 weeks and continued with 12.5 mg/week orally. Beside the MTX treatment, 2 gr/day sulfasalazine and 5 mg/day prednisolone were given to both groups. At three different stages of the treatment (the start, first month and third month) patients were evaluated in terms of“disease activity score 28”(DAS28),“modified health assessment questionnaire”(MHAQ), general health evaluation with“visual anolog scale”(VAS), morning stiffness, erythrocyte sedimentation rate and C-reactive protein, renal and liver function tests. Although scores of first month did not show a significant difference between the two groups, scores of third month in the high dose MTX group exhibited a marked improvement in all criteria except morning stiffness when compared to normal dose group. Improvements in DAS28 scores and number of sensitive joints were statistically significant. ACR 20, 50, 70 and 90 improvements of third month in the high dose MTX group were higher than those of the normal dose group. The differences for ACR70 and ACR90 were statistically significant. Findings of this study demonstrated that usage of high dose MTX at an early stage is more effective in controlling the illness activity and increases the quality of life in RA.