Duglas (Pseudotsuga menziezii (Mirb) franco) odunundan sülfat yöntemiyle kağıt hamuru üretim koşullarının belirlenmesi
Determination of Sulphate Pulping Conditions of Duglas [Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco]
  1. Tez No: 78165
  2. Yazar: EMEL CİNALİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN KIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Duglas, Sülfat Yöntemi, Pişirme Koşullan, Delignifıkasyon, Hamurun Direnç Özellikleri VI, Douglas Fir, Sulphate Process, Pulping Conditions, Delignification, Strength Properties of Pulp
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Lif ve Kağıt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Bu çalışmada, hızlı gelişen türler içinde önemli bir yer tutan Duglas odunundan sülfat yöntemiyle kağıt hamuru üretiminde optimum pişirme koşullarının belirlenmesine çalışılmıştır. Yöntem olarak, her türlü bitkisel hammaddeye uygulanabilme esnekliğinin olması, üstün direnç özelliğine sahip hamurlar vermesi nedeniyle sülfat yöntemi seçilmiştir. İlk olarak, Duglas odununun kimyasal analizleri yapılarak Duglas odunu kimyasal bileşimi belirlenmiştir. Genel olarak bileşenleri %74.48 holoselüloz, % 59.25 selüloz, % 46.97 a-selüloz, % 27.87 lignin, % 0.18 kül, % 3.73 alkol-benzen çözünürlüğü, % 7.32 % 1 NaOH çözünürlüğü, % 4.43 sıcak su çözünürlüğü, % 3.74 soğuk su çözünürlüğü olarak bulunmuştur. Daha sonra sülfat yöntemi ile Duglas odunu yongalarından kağıt hamuru üretiminde optimum şartları belirleyebilmek için hamur verim ve kalitesi üzerinde etkili parametreler sistematik olarak değiştirilerek toplam 14 adet pişirme yapılmıştır. Elde edilen bulgular istatistiksel olarak değerlendirildiğinde oluklu mukavva dış kat (liner) kağıtları ve ambalaj kağıdı yapımı için en uygun pişirme koşulu % 16-18 AA, % 30 sülfıdite, 90 dakika pişirme süresi, 170 °C pişirme sıcaklığında elde edilmiştir. Bu çalışmada 23 yaşında olan genç duglas odunları kullanılmakla birlikte, elde edilen hamurların fiziksel direnç özelliklerinde dikkate değer bir düşme görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, it has been determined optimum sulphate pulping conditions obtained Douglas fir wood which known as a fast growing species. Sulphate process has been chosen for pulp production, because it could applied all the lignocellulosic materials and it could give higher pulp strength. Firstly, Douglas fir wood samples has been analysed and its chemical compositions were determined as 74.4 % holocellulose, 59.25 % cellulose, 46.97 % alpha-cellulose, 27.87 % lignin, 0.18 % ash, 7.32 % solubility in 1 % NaOH, 4.43 % solubility in hot water and 3.73 % solubility in alcohol-benzene (2/1) mixture. After that, to determine optimum pulping conditions, it is changed the most effective pulping parameters systematically and 14 pulping trials were carried out. After the determining the physical and optical properties of the pulps, statistical evaluations were made on obtained data, and the most convenient pulping condition was resolved as 90 minutes the time at maximum temperature, 170 °C pulping temperatures, 16-18 % active alkali and 30 % sulphidite for the liner grade sulphate pulp. As a result, it was concluded that Douglas fir wood can be used instead of pine which is utilised wide spread in Turkish pulp production.