Ön karışımlı bir yanma odasında propan-metan karışımlarının yanma davranışlarının deneysel araştırılması
In a pre-mixed combustion chamber experimental investigation of combustion behavior of propane-methane mixtures
- Tez No: 781846
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT TAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Akustik zorlama, emisyon, metan, propan, yanma, Acoustic forcing, emission, methane, propane, combustion
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Günümüzde giderek artan enerji kaynağı ihtiyaçları küresel anlamda tüm ülkeler için büyük bir öneme sahiptir. Ülkeler son zamanlarda enerji ihtiyacının karşılanması ve mevcut enerji kaynaklarının tasarruflu kullanılması için önemli politikalar geliştirmektedir. Bunun yanı sıra enerji kaynaklarının yanması sonucu doğaya zarar veren emisyonları minimuma indirmek için çevreye daha az zarar veren alternatif enerji kaynaklarına yönelmişlerdir. Alternatif enerji kaynağı olması adına bu çalışmada propan gazını metan gazı ile zenginleştirilerek Tubitak destekli bir yakıcıda yanma üzerine etkisinin deneysel olarak incelemesi yapılmıştır. Metan gazı zenginleştirmesi %10, %20 ve %30 oranlarında belirlenmiş olup akustik zorlamanın yanma üzerine etkileri, emisyon değerleri ve alev üzerine olan etkileri incelenmiştir. Isıl güç 7 kW ve eş değerlik oranı (Փ)1,2 olup girdap değeri sabit (1.0) olarak deney gerçekleştirilmiştir. Deney akustik zorlamasız olarak gerçekleştirildiğinde metan oranı arttıkça açığa çıkan sıcaklık, alev parlaklığı ve ışık şiddetinin arttığı, dinamik basınç değerinin neredeyse değişmediği ve NOx değerinin ihmal edilebilecek kadar küçük olduğu, CO değerinin ise metan oranı arttıkça oksijen miktarına bağlı olarak azaldığı belirlenmiştir. 90 Hz, 185 Hz ve 330 Hz akustik zorlama altında yapılan deneylerde, zorlama değeri arttıkça sıcaklık ve alev parlaklığı artarken; NOx değerinin ihmal edilebilecek kadar küçük olduğu, CO değerinin ise akustik zorlamasız olarak gerçekleştirilen deneylere göre azaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Today, the ever-increasing energy resource needs are of great importance for all countries in the global sense. Countries have recently been developing important policies to meet their energy needs and to use existing energy resources efficiently. In addition, in order to minimize the emissions that harm the nature as a result of the burning of energy sources, they have turned to alternative energy sources that are less harmful to the environment. In order to be an alternative energy source, in this study, the effect of enriching propane gas with methane gas on combustion in a Tubitak supported combustor was experimentally investigated. The enrichment of methane gas was determined at the rates of 10%, 20% and 30%, and the effects of acoustic stress on combustion, emission values and the effects on the flame were investigated. The thermal power was 7 kW and the equivalence ratio (Փ) was 1.2, and the experiment was carried out with a constant eddy value (1.0). When the experiment was carried out without acoustic stress, it was determined that the temperature, flame brightness and light intensity increased as the methane ratio increased, the dynamic pressure value almost did not change, the NOx value was negligibly small, and the CO value decreased depending on the oxygen amount as the methane ratio increased. In the experiments carried out under 90 Hz, 185 Hz and 330 Hz acoustic stress, as the forcing value increases, the temperature and flame brightness increase; It was observed that the NOx value was negligibly small, and the CO value decreased compared to the experiment performed without acoustic stress.