İş stresinin tükenmişliğe ve işten ayrılma niyetine etkisi: Bankacılık sektörü Anamur-Bozyazı örneği
The effect of job stress on burnout and intention to left: The banking sector Anamur-Bozyazı case
- Tez No: 781861
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR UĞUR ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşten ayrılma niyeti, iş stresi, tükenmişlik sendromu, turnover intention, job stress, burnout syndrome
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Günümüzde yüksek oranda seyreden satın almalar ve teknolojik gelişimler özel ve kamu bankacılık sektörlerinde yaşanan bu son derece hızlı değişiklikler araştırmacıları bankada çalışan bireyler üzerinde yaşanan yoğun strese ve buna bağlı oluşan tükenmişlik ve işten ayrılma niyeti duygusunu araştırmaya yönlendirmiştir. Araştırma amacı kapsamında iş stresinin tükenmişliğe ve işten ayrılma niyetine etkisini araştırarak alan yazına katkı sunmaktır. Bu bağlamda hem özel hem kamu sektöründe çalışan banka çalışanları araştırmaya dâhil edilmiştir. Araştırmada çalışanların 110'una ulaşılmış olup, bilgi eksikliğinden dolayı 3 tanesi araştırmaya dâhil edilmemiştir. Çalışmada veriler yüz yüze anket yöntemi ile toplanarak değerlendirmeye alınan toplam 107 anket, SPSS programında analiz edilerek yorumlanmaya hazır hale getirilmiştir. Araştırma sonucunda, katılımcıların iş stresinin, işten ayrılma niyeti ve tükenmişlik üzerine etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays the high rate of acquisitions and technological developments, these extremely rapid changes in the private and public banking sectors have led researchers to investigate the intense stress experienced on individuals working in the bank and the feeling of burnout and intention to leave the job. The aim of the research is to contribute to the literature by investigating the effect of job stress on burnout and intention to quit. 110 of the employees were reached in the research, and 3 of them were not included in the research due to lack of information. In the study, a total of 107 questionnaires, which were evaluated by collecting the data by face-to-face survey method, were analyzed in the SPSS program and made ready for interpretation. As a result of the research, it was determined that the job stress of the participants had an effect on their intention to leave and burnout.