Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığı ve dijital oyun bağımlılığına yönelik farkındalık düzeylerinin incelenmesi
Study of digital game addiction and awareness levels of digital game addiction of students at the Faculty of Sports Sciences
  1. Tez No: 781956
  2. Yazar: RECEP BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital oyun, Dijital oyun bağımlılığı, Farkındalık, Digital game, Digital game addiction, Awareness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığı ve dijital oyun bağımlılığına yönelik farkındalık düzeylerinin incelenmesidir. Bu araştırmanın evrenini, 2020–2021 eğitim-öğretim yılında Türkiye'deki devlet üniversitelerinin spor bilimleri fakültelerinde öğrenim gören tüm öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma evrenini, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında İç Anadolu bölgesinde bulunan devlet üniversitelerinin Spor Bilimleri Fakültelerine bağlı bölümlerde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırma örneklemini ise Selçuk, Karamanoğlu Mehmet Bey, Niğde Ömer Halis Demir, Aksaray ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitelerinin spor bilimleri fakültelerinde eğitimine devam eden ve basit seçkisiz örnekleme yöntemi (Cohen ve ark 2002) ile çalışma evrenini temsil edeceği düşünülen ve çalışmaya gönüllü olarak katılmak isteyen 1599 öğrenciden oluşturmuştur. Bu araştırmada verilerin sağlıklı bir biçimde toplanması adına görgül araştırma tekniğine uygun olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Spor bilimleri fakültelerindeki öğrencilere sunulan anket soruları üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde“Kişisel Bilgi Formu”, ikinci bölümde“Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği”ve son bölümde ise“Dijital Oyun Bağımlılığına İlişkin Farkındalık Ölçeği”yer almaktadır. Bulgulara göre; Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığı düzeylerinin cinsiyet değişkeni alt boyutlarında anlamlı farklılıklar gözlemlenmiştir. Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığı düzeyleri ile yaş, öğrenim görülen bölüm, sınıf, öğrenim görülen program türü, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, anne-baba medeni durum, anne-baba çalışma durumu, aile aylık gelir düzeyi, kardeş sayısı, ikamet durumu, aylık harçlık/gelir, ilgilenilen spor branşı arasında anlamlı farklılık görülmemiştir. Cinsiyet değişkeninde ise ölçek alt boyutlarında anlamlı farklılık görülmüştür. Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığına ilişkin farkındalık düzeylerinin yaş, öğrenim görülen bölüm, öğrenim görülen sınıf, öğrenim görülen program türü, anne eğitim düzeyi, anne-baba medeni durum, anne-baba çalışma durumu, aile aylık gelir düzeyi, kardeş sayısı, ikamet durumu, aylık harçlık/gelir düzeyi, ilgilenilen spor branşına göre anlamlı farklılık görülmemiştir. Cinsiyet ve baba eğitim düzeyi değişkenlerine göre ise anlamlı düzeyde farklılık görülmüştür. Sonuç olarak bu araştırmada; Dijital oyun bağımlılık düzeylerinin cinsiyet alt boyutlarında erkek katılımcıların dijital oyun bağımlılığının kadın katılımcılara oranla anlamlı derecede yüksek olduğu görülmektedir. Bu bulguların literatürdeki birçok çalışmanın bulguları ile tutarlılık gösterdiği görülmektedir. Dijital oyun bağımlılığı farkındalık düzeyleri cinsiyet alt boyutunun kadın katılımcıların erkek katılımcılara oranla anlamlı derecede yüksek olduğu görülmektedir. Baba eğitim düzeyi değişkenliklerine göre anlamlı düzeyde farklılık görülmüştür. Bunun temel sebebi anne babanın eğitim düzeylerinin artması ile iş bulma oranlarının artması ve evde bulunma sürelerinin azalması ile açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine digital game addiction and awareness levels of digital game addiction among students at the Faculty of Sports Sciences. The study universe includes all students enrolled in the sports science faculties of Turkish public universities during the 2020-2021 academic year. The research population consists of students enrolled in the departments of Sports Sciences Faculties at state universities in Central Anatolia for the 2020-2021 academic year. The research sample is made up of 1599 students from Selçuk, Karamanoğlu Mehmet Bey, Niğde Ömer Halis Demir, Aksaray, and Kırşehir Ahi Evran Universities who continue their education in sports sciences faculties and are thought to represent the study population using the simple random sampling method (Cohen et al 2002). In order to collect data constructively, the questionnaire approach was utilized in this study following the empirical research procedure. Questionnaires given to students in sports science faculties are divided into three sections. The first section contains the“Personal Information Form,”the second section has the“Digital Game Addiction Scale,”and the final section contains the“Digital Game Addiction Awareness Scale.”According to the findings, there were significant gender disparities in the sub-dimensions of digital gaming addiction levels among the students of the faculty of sports sciences. There was no significant difference in digital gaming addiction levels among students from the faculty of sports sciences based on residential status, monthly pocket money/income, or sports branch of interest, as well as age, department, class, program type, mother's education level, father's education level, parents' marital status, parents' working status, family monthly income level, and the number of siblings. Besides, as of gender variable, there was a significant difference in the sub-dimensions of the scale. There was no significant difference in digital gaming addiction awareness levels among students from the faculty of sports sciences based on residential status, monthly pocket money/income, or sports branch of interest. as well as age, department, class, program type, mother education level, father's education level, parents' marital status, parents' working status, family monthly income level, and the number of siblings. However, there was a significant difference in gender and father's education level variables. As a result of this study, it is observed that male participants' digital game addiction is considerably higher than female participants in the gender sub-dimensions of digital game addiction levels. These findings appear to be consistent with the findings of numerous research published in the literature. Female participants have significantly higher degrees of awareness of digital gaming addiction and gender sub-dimensions than male participants. There was a considerable variance depending on the father's education level. The main reason for this can be explained by the parents' increased education level, increased rate of getting a job, and decreased time spent at home.