Spor Bilimleri Fakültelerinde öğrenci memnuniyeti ve sadakati arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between student satisfaction and loyalty in Faculties of Sports Sciences
- Tez No: 781960
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ERDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Öğrenci memnuniyeti, Öğrenci sadakati, Spor Bilimleri Fakültesi, Üniversite Öğrencileri, Student satisfaction, Student loyalty, Faculty of Sport Sciences, University Students
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma spor bilimleri fakültelerinde öğrenim gören öğrenciler özelinde, öğrenci memnuniyetinin öğrenci sadakati üzerindeki etkisini tespit etmek amacıyla, nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama ve korelasyonel araştırma modeline göre yapılmıştır. Bununla beraber çalışmada öğrencilerin kişisel farklılıkların öğrenci memnuniyeti ve öğrenci sadakatini etkileyip etkilemediği de araştırılmıştır. Bu doğrultuda araştırmanın evreni, 56 Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören son sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklemi ise olasılığa dayalı örnekleme yöntemlerinden tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak araştırmaya dâhil edilen 35 spor bilimleri fakültesinin dört farklı bölümünde (antrenörlük eğitimi, beden eğitimi ve spor öğretmenliği, rekreasyon ve spor yöneticiliği) son sınıfta öğrenim gören ve araştırmaya gönüllü katılan 2458 öğrenci oluşturmuştur. Ölçme aracı olarak Spor Bilimleri Fakülteleri Öğrenci Memnuniyeti Ölçeği ve Öğrenci Sadakati Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi kısmında kullanılacak testlerin belirlenebilmesi için normallik sınaması yapılmıştır. Her iki ölçek için belirtilen şartlarda normal dağıldığı görülmüştür. İkinci aşamada değişkenler arasındaki ilişkileri tespit etmek ve hipotezleri test etmek amacıyla korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizleri ve son aşamada farklılık testleri için bağımsız grup t-testi ve çoklu karşılaştırmalarda Tek Yönlü Varyans (ANOVA) analizi gerçekleştirilmiştir. Yapılan varyans analizlerinde hangi gruplar arasında fark olduğunu bulmak için ise post-hoc testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; Spor Bilimleri Fakültesi son sınıf öğrencilerinin sadakatini öğrenci memnuniyetinin fiziki imkanlar, öğrenme ve öğretme, danışmanlık, yönetim, ders ve ders planı memnuniyetlerinin anlamlı düzeyde açıkladığı belirlenmiştir. Ayrıca araştırmada kadın öğrencilerin“Fiziki İmkanlar”ve“Yönetim”memnuniyetleri erkek öğrencilerden daha yüksek bulunurken, öğrencilerin yaşları ile memnuniyet puanları arasında ilişki gözlenmemiştir. Beden eğitimi ve Spor öğretmenliği bölümünde öğrenim gören öğrencilerin“Danışmanlık”memnuniyetlerinin, Antrenörlük Eğitimi bölümünde öğrenim gören öğrencilerin ise“Ders ve Ders planı”memnuniyetlerinin diğer bölümlerden yüksek olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin öğrenim gördüğü program türüne göre“Fiziki İmkanlar”memnuniyeti ikinci öğretim programlarında öğrenim görenlerin normal öğretim programlarında öğrenim görenlere göre daha yüksek olduğu, burs alan öğrencilerin almayanlara göre“Yönetim”ve“Ders ve Ders Planı”memnuniyetlerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Son olarak araştırmada öğrencilerin sadakat puan ortalamaları cinsiyet, öğrenim gördükleri bölüm ve program türüne göre farklılık göstermezken, burs alanlar öğrencilerin sadakat puan ortalamaları burs almayanlara göre daha yüksek bulunmuştur. Öğrencilerin yaşları arttıkça sadakat puan ortalamalarının arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out according to the relational survey and correlational research model, one of the quantitative research designs, in order to determine the effect of student satisfaction on student loyalty of students studying at faculties of sports sciences. The study also investigated whether students' personal differences affect student satisfaction and student loyalty. Accordingly, the population of the study consisted of senior students studying at 56 Faculties of Sport Sciences. The sample used in the study was stratified random sampling method, one of the probability-based sampling methods, and consisted of 2458 senior students studying in four different departments (coaching education, physical education and sports teaching, recreation and sports management) of 35 sports sciences faculties and participating in the study voluntarily. Student Satisfaction Scale and Student Loyalty Scale of the Faculties of Sports Sciences were used as measurement tools. Normality test was performed in order to determine the tests to be used in the analysis of the data. It was observed that the data were normally distributed under the conditions specified for both scales. In the second stage, correlation and multiple linear regression analyzes were performed to determine the relationships between the variables and to test the hypotheses, and in the last stage, independent group t-test was used for difference tests and One Way Variance (ANOVA) analysis was performed in multiple comparisons. In the analysis of variance, post-hoc tests were used in order to find out between which groups there were differences. As a result of the study, it was determined that the loyalty of the senior students of the Faculty of Sports Sciences was explained by the students' satisfaction with physical facilities, learning and teaching, consulting, management, course and course plan at a significant level. In addition, while female students' satisfaction with“Physical Facilities”and“Management”was found to be higher than male students, no relationship was observed between the age of the students and their satisfaction scores. It was determined that the“Consulting”satisfaction of the students studying in the Department of Physical Education and Sports Teaching, and the“Course and Course Plan”satisfaction of the students studying in the Coaching Education department are higher than the other departments. According to the type of program the students study, it was found that the satisfaction of“Physical Facilities”was higher for those studying in evening education programs than those studying in daytime education programs, and students who receive scholarships had higher satisfaction with“Management”and“Course and Course Plan”compared to those who do not receive scholarships. Finally, while the loyalty score averages of the students did not differ according to gender, department and program type, the loyalty score averages of the students who receive scholarships were higher than those who do not receive scholarships. As the age of the students increased, their loyalty score averages increased.