The association between self-compassion, abstract processing, and state rumination: The role of cognitive flexibility
Öz-şefkat, soyut işleme ve durumsal ruminasyon arasındaki ilişki: Bilişsel esnekliğin rolü
  1. Tez No: 781961
  2. Yazar: DİLEK DEMİRAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ALTAN ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: öz-şefkat, soyut işleme, durumsal ruminasyon, bilişsel esneklik, analog çalışma, self-compassion, abstract processing, state rumination, cognitive flexibility, analog study
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Öz-şefkat üç boyutu kapsayan bir kavramdır: öz-nezaket, ortak insanlık ve farkındalık. Öz- şefkatin ruh sağlığı üzerindeki koruyucu rolü iyi bir şekilde belgelenmiştir, ancak tanılar-üstü risk faktörleri ile ilişkisini ortaya çıkarmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Tekrarlayan olumsuz düşünmenin bir biçimi olarak ruminasyonun özellikle afektif bozukluklarla bağlantılı tanılar-üstü bir risk faktörü olduğu bulunmuştur. Ruminasyonu araştıran çoğu çalışma, onu bir karakter özelliği olarak kavramsallaştırmıştır. Bununla birlikte yeni bir kavramsallaştırma, ruminasyon seviyelerinin anlık olarak değiştirilebileceğini göstermektedir ve buna durumsal ruminasyon denmektedir. Mevcut çalışma, deneysel bir tasarım kullanarak öz-şefkat ile soyut işleme ve durumsal ruminasyon arasındaki ilişkiyi keşfetmeye çalışmıştır. Bilişsel esnekliğin rolü de bu ilişki içinde araştırılmıştır. Çoğunluğu ortalama yaşları 22, kadın ve üniversite öğrencisi olan 286 katılımcı, ruminasyon tetikleyen bir prosedürü takiben rastgele şefkatli yazma ve soyut işlemeye dair yazma koşullarına atanmıştır. Veriler, 2 x 2 x 2 karma ANCOVA kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, şefkatli yazma manipülasyonu alan katılımcıların, soyut işlemeye dair yazma manipülasyonu alan katılımcılarla karşılaştırıldığında önemli ölçüde daha düşük durumsal ruminasyon seviyeleri bildirdiklerini göstermiştir. Ancak, farklı bilişsel esneklik düzeyleri, katılımcıların durumsal ruminasyon düzeylerinde anlamlı bir fark yaratmamıştır. İstatistiki olarak anlamlı bir post-hoc bulgu, psikoterapi almış katılımcılar için deneysel manipülasyondan bağımsız olarak, daha yüksek bir bilişsel esneklik seviyesinin daha düşük bir durumsal ruminasyon seviyesi ile ilişkili olduğunu ileri sürmüştür. Bulguların çıkarımları, mevcut çalışmanın sınırlamaları ve gelecek için araştırma önerileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Self-compassion is a concept that encompasses three dimensions: self-kindness, common humanity, and mindfulness. The protective role of self-compassion on mental health has been well documented, yet more studies are needed to uncover its association with transdiagnostic risk factors. As a form of repetitive negative thinking, rumination has been found to be a transdiagnostic risk factor linked especially with affective disorders. Most studies investigating rumination have conceptualized it as a trait construct. However, a recent conceptualization entails that levels of rumination may be altered momentarily, which is called state rumination. The current study strived to explore the relationship between self- compassion versus abstract processing and state rumination using an experimental design. The role of cognitive flexibility was also explored within this relationship. 286 participants who were mostly female university students with a mean age of 22 were randomly assigned to compassionate writing and abstract processing writing conditions following a rumination induction procedure. The data were analyzed using a 2 x 2 x 2 mixed ANCOVA. The results showed that participants who received the compassionate writing manipulation reported significantly lower state rumination levels when compared with participants who received the abstract processing writing manipulation. However, differing levels of cognitive flexibility did not make a significant difference in the state rumination levels of participants. A significant post-hoc effect suggested that a higher level of cognitive flexibility is associated with a lower level of state rumination regardless of the experimental manipulation for participants who have undertaken psychotherapy. Implications of findings, limitations of the present study, and future research directions are discussed.