Kuyruk teorisi analizi ve sinyalize kavşaklardan yeni bir model denemesi
The analysis of queueing theory and development of a model for signalized intersections
  1. Tez No: 78202
  2. Yazar: M.LEVENT AĞIRDIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAZIL ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sinyalize Kavşak, Kuyruk Teorisi, Gecikme, Trafik Akımı, Aşırı Akım vn, Signalised Intersection, Queueing Theory, Delay, Traffic flow, Over flow
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Kuyruk Teorisi'nin bir analizi yapılarak izole sinyalize bir kavşağa uygulanabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla gözlem için Trabzon'da seçilen üç ayrı kavşaktaki trafik akımları, taşıt gelişleri, taşıt aralıkları ve gecikmelerin saptanmasında kullanılacak veriler için“Time-Lapse Cinematography”adı verilen görüntü metoduyla veri toplanmıştır. Sinyalize kavşak performansının geniş bir analizi yapılarak, yavaşlama-hızlanma gecikmesi deneysel olarak, sistemde beklemeden meydana gelen gecikme kuyruk modelinden ve aşın akün gecikmesi de probablistik ve deterministik modellerin transformasyonu yapılarak belirlenmiştir. Bu üç gecikmenin sentezi yapılarak önerilen gecikme formülü ile kavşaklarda gözlenen ve diğer teorik modellerin verdiği sonuçlar karşılaştırılmış ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this investigation, the determination of Queueing Theory is made and its application for signalised intersections are studied. For this purpose three different signalised intersections are chosen in the city of Trabzon (Turkey). For these intersections, the methods of“Time-Lapse Cinematography”is used to verify traffic flows, vehicle arrivals, headway, delays, etc... t. A full analysis for the performance of signalised intersections is evaluated and data for deceleration-acceleration delays are obtained by observations. The delay of waiting line in the system and the over flow delays are determined by the use of Queueing Theory and the transformation of probabilistic and deterministic models respectively. An analysis of delays obtained from three different methods is made and the results of proposal delaying model are compared to those obtained from observations and other theoretical models.