The effects of Turkish immigration policies on migrants in Türkiye
Türkiye'de göç politikalarının bireyler ve ülkeler üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 782168
  2. Yazar: WAFAA MAHFOUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL KAHVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Düzensiz Göçmenler, Göç Politikaları, Immigration, Türkiye, Irregular migrants, Migration Policies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Asya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez, göç hareketlerini yöneten politikalara ve bazı ülkelerin göç ve göçmenlere yönelik politikalarına odaklanmaktadır. Tez, öncelikle yasal göçü ele almakta ve ardından yasadışı göçü incelemektedir. Yasal göçün ötesindeki riskleri ve sakıncaları daha kapsamlı bir şekilde analiz etmektedir. Daha sonra, güçlü ve zayıf yönler, faydalar ve sonuçlar hakkında bir değerlendirme sunmaktadır. İkinci olarak, çalışma, devletin ve yasaların göç politikasına katkısının yanı sıra bu ülkelerdeki göçmenlerin rolüne ve göçün göç alan ülkelerdeki emek üzerindeki etkisine de bakmaktadır. Üçüncüsü, çalışma, Türkiye'nin göçmenlere yönelik çabalarını incelemekte ve Türkiye'nin bu konudaki başarılı deneyimini incelemektedir. Son olarak, bu tez, bazı Uluslararası İlişkiler teorilerinin normatif argümanlarını göç bağlamında uygulayarak göç politikalarını açıklamayı ve araştırma sorularını tam olarak yanıtlamayı amaçlamaktadır. Pozitif yaklaşım kapsamında nicel yöntemler ve yorumlayıcı yaklaşım kapsamında nitel yöntemler uygulayarak, bu proje mevcut göç politikasındaki temel farklılıklar ve eksiklikler konusunda farkındalığı artırmayı hedeflemektedir. Bu da nedensel faktörleri daha iyi anlamamıza ve bazılarını bulmamıza yardımcı olacaktır. Göç sorununu hafifletmek ve göç olgusunu hafifletmek için faydalı ve ciddi çözümler sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The dissertation first looks at the policies that govern migration movements and the policies of some countries toward immigration and immigrants. The dissertation examines legal migration in general and then addresses illegal migration in particular, analyzing it more comprehensively for its risks and drawbacks that go beyond legal migration, and then presenting the assessment of strengths and weaknesses, benefits and consequences. Second, the study also looks at the contribution of the state and laws to immigration policy, as well as the role of migrants in these countries and the impact of migration on labor in receiving countries. Third, the work provides a study of Turkish efforts towards migrants and examines Türkiye's successful experiment on this issue. Finally, this thesis aims to explain migration policies by applying the normative arguments of some theories of IR in the context of migration and fully answer the research questions. By applying quantitative methods under the positive approach and qualitative methods under the interpretivist approach, this project tends to raise our awareness of the main differences and shortcomings in the current immigration policy, which in turn will help us to better understand the causal factors and find some useful and serious solutions to alleviate the immigration problems and mitigate the phenomenon of immigration.