Bilgi işlemsel düşünme etkinliklerinin matematik başarısı, güdülenme ve öğrenme stratejileri üzerindeki etkisi
The impact of computational thinking activities on mathematical achievement, motivation and learning strategies
  1. Tez No: 782202
  2. Yazar: ONUR TOP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANER ARABACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi İşlemsel Düşünme, Blok Tabanlı Kodlama, Matematik, Güdülenme ve Öğrenme Stratejileri, Computational Thinking, Block-based Coding, Mathematics, Motivated Strategies for Learning
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı; ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin çarpanlar ve katlar konusunda bilgi işlemsel düşünme etkinlikleriyle desteklenmiş matematik öğretiminin, matematik başarısı ile güdülenme ve öğrenme stratejileri üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Materyal ve Yöntem: Araştırma, 2021 – 2022 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Aydın ili Efeler ilçesindeki bir ortaokulda iki farklı şubede öğrenim gören 6. sınıf düzeyindeki 39 öğrenci ile matematik dersi Çarpanlar ve Katlar konusunda 4 hafta sürmüştür. Çalışmada, ön test – son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Dersler, deney grubunda bilgi işlemsel düşünmeye dayalı ders etkinlikleriyle işlenirken kontrol grubunda öğretim programı ve ders kitabındaki etkinliklere bağlı geleneksel öğretimle yürütülmüştür. Bilgi işlemsel düşünme etkinliklerinin gerçekleştirilmesinde Scratch blok tabanlı kodlama aracı kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Matematik Başarı Testi ile Güdülenme ve Öğrenme Stratejileri Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde non-parametrik testlerden Mann Whitney-U ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda deney grubu öğrencilerinin matematik başarısının, kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görülmüştür. Güdülenme Ölçeği son test puanları karşılaştırıldığında, Öğrenme Kontrolü İnancı alt boyutunda deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Öğrenme Stratejileri ölçeği son test puanları incelendiğinde ise Zaman ve Çalışma Ortamı alt boyutunda, deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç: Bilgi işlemsel düşünme etkinlikleriyle desteklenmiş matematik eğitimi, öğrencilerin matematik başarısını arttırmada etkilidir. Bununla birlikte bireylerin, çalışma zamanlarını ve ortamlarını düzenlemesine olumlu katkı sağlamaktadır. Ayrıca onların öğrenme çabalarının olumlu sonuçlar getireceğine dair inançlarını güçlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the research is; is the study of the effect of mathematics teaching, supported by computational thinking activities on multipliers and multiples of secondary school 6th grade students, on mathematics achievement and motivation and learning strategies. Material and Methods: The research lasted for 4 weeks with 39 students at the 6th grade level studying in two different branches in a secondary school in Efeler district of Aydın province in the fall semester of the 2021 – 2022 academic year and the mathematics course Multipliers and Multiples. In the study, a semi-experimental design with pretest – post-test control group was used. While the courses were taught with course activities based on computational thinking in the experimental group, they were carried out with traditional teaching depending on the curriculum and the activities in the math textbook in the control group. Scratch block-based coding tool was used to perform computational thinking activities. Mathematics Achievement Test and Motivated Strategies for Learning Questionnaire were used as data collection tools. In the analysis of the data, Mann Whitney-U and Wilcoxon Signed Ranks Test were applied from non-parametric tests. Result: As a result of the research, it was seen that the mathematics success of the experimental group students was significantly higher than the control group. When the last test scores of the Motivation Scale were compared, it was seen that there was a significant difference in favor of the experimental group in the Control of Learning Belief factor. When the last test scores of the Learning Strategies scale were examined, it was concluded that there was a significant difference in favor of the experimental group in the Time and Study Environment factor. Conclusion: Mathematics education supported by computational thinking activities is effective in increasing the mathematics success of students. In addition, it contributes positively to the regulation of individual's working time and environment. It also reinforces their belief that their learning efforts will bring positive results.