Dijital pazarlamanın marka denkliği ile ilşkisi: GSM sektörüne yönelik bir araştırma
The relationship between digital marketing and brand equity: A research for the GSM industry / La relation entre marketing digital et brand equity: Une recherche pour l'industrie GSM
  1. Tez No: 782403
  2. Yazar: ABDULLAH ANIL TONTUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ÇENGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital pazarlama, marka, marka denkliği, algılanan kalite, marka sadakati, marka çağrışımları, marka farkındalığı, telekomünikasyon, GSM, Digital marketing, brand, brand equity, perceived quality, brand loyalty, brand associations, brand awareness, telecommunications, GSM Dans le cadre de la recherche
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Araştırma kapsamında dijital pazarlama ve marka denkliği konu başlıkları ele alınmıştır. Dijital pazarlamanın marka denkliği olan ilişkisini incelemek amacıyla yapılan bu çalışma kapsamında telekomünikasyon sektörü ele alınmış ve Türkiye'de faaliyet gösteren GSM markaları çalışmaya dahil edilmiştir. Pazarlama ile ilgili güncel konu başlıklarından birisi olan ve aynı zamanda ilk değişken olan dijital pazarlama kavramı, literatür bölümünde ilk olarak ele alınan başlıktır. Dijital pazarlamanın sosyal medya pazarlaması, mobil pazarlama, e-posta pazarlaması ve SEO gibi alt başlıkları bu bölümde incelenmiştir. Ardından marka denkliği kavramıyla ilgili literatür araştırması yapılmıştır. Bu başlıkta da marka kavramının genel tanımından ve tarihinden bahsedilmiştir. Marka kavramının evreleri ve geniş bir başlık olan bu kavramın alt başlıkları incelenmiştir. Ardından ikinci değişken olan marka denkliği kavramı incelenmiş ve bu kavramın alt boyutları ele alınmıştır. Literatür araştırmasının ardından çalışma kapsamında seçilen sektör olan telekomünikasyon ve Türkiye'de faaliyet gösteren GSM markaları ile ilgili bilgilerden bahsedilmiştir. Çalışma kapsamında kolayda örneklem yöntemiyle 444 katılımcıya ulaşılmıştır. Veri toplamak için çevrimiçi anket yöntemi kullanılan bu çalışmada demografik bilgiler, güvenilirlik analizi, faktör analizi ve son olarak hipotezleri test etmek amacıyla basit doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır. Tüm analizler için SPSS programı kullanılmıştır. Araştırma bölümünde ilk olarak demografik verilerin standart sapma ve çarpıklık gibi değerlerine bakılmış, ardından ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirliği test edilmiştir. Geçerlilik ve güvenilirlik testinin ardından yapılan basit doğrusal regresyon analizinin sonucunda ortaya atılan hipotezlerin tümü kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the research, the topics of digital marketing and brand equity were discussed. To examine the relationship between digital marketing and brand equity, telecommunication sector was discussed and GSM brands operating in Turkey were included in the study. The concept of digital marketing, which is one of the current topics related to marketing and is also the first variable, is the first topic discussed in the literature section. Sub-titles of digital marketing such as social media marketing, mobile marketing, e-mail marketing and SEO are examined in this section. Then, a literature search was conducted on the concept of brand equity. In this title, the general definition and history of the brand concept are mentioned. The phases of the brand concept and the sub-titles of this broad title have been examined. Then, the second variable, the concept of brand equity, was examined and the sub-dimensions of this concept were discussed. After the literature review, information about the selected sector within the scope of the study, telecommunications, and GSM brands operating in Turkey were mentioned. Within the scope of the study, 444 participants were reached with the convenience sampling method. In this study, an online survey method was used to collect data, demographic information, reliability analysis, factor analysis and finally simple linear regression analysis were applied to test the hypotheses. SPSS program was used for all analyzes. In the research section, first of all, the values such as standard deviation and skewness of the demographic data were examined, and then the validity and reliability of the scales were tested. After the validity and reliability test, all the hypotheses put forward as a result of the simple linear regression analysis were accepted.