Ücretli öğretmenlerde duygusal emeğin oluşumu, işleyişi ve etkileri: Konya örneği
The formation, functioning and effects of emotional labor in paid teachers: The case of Konya
- Tez No: 782562
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP CEMALİ AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Emek, Duyguların Kontrolü, Duyguların Gizlenmesi, Öğretmenlik, Ücretli Öğretmenlik, Emotional Labor, Control of Emotions, Concealment of Emotions, Teaching, Paid Teaching
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın temel amacı ücretli öğretmenlerde ve kadrolu öğretmenlerde duygusal emeğin oluşumu, işleyişi ve etkileri genel çerçevede konu edinmektedir. Çünkü öğretmenlik mesleği doğası gereği yoğun duygu barındıran bir meslektir ve duygusal emek gerektiren mesleklerden biridir. Bu amaçla çalışmamız öğretmenlerde oluşan duygusal emeğin benzerlik ve farkları ortaya koymayı amaçlamıştır. Ücretli öğretmenler ile kadrolu öğretmenlerin birbirleri ile benzerlik ve farklılık gösteren, duygunun yerini ve emek sürecini ayrıntılı anlamak adına duygusal emek kavramı temel referans noktası olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Tezin saha çalışması Konya il sınırlarında görev yapan 10 kadrolu öğretmen ve 10 ücretli öğretmen olarak seçilmiştir. Araştırmanın amacına uygun olarak veri toplama tekniği olarak yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmıştır. Elde edilen verilere göre ücretli öğretmenler duygusal emek bağlamında duygularının kontrolü ve gizleme noktasında kadrolu öğretmenlerden farklılaşmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the formation, functioning and effects of emotional labor in paid and permanent teachers in a general framework. Because the teaching profession is a profession that contains intense emotions by its nature and it is one of the professions that require emotional labor. For this purpose, our study aims to reveal the similarities and differences of emotional labor in teachers. The concept of emotional labor has been determined as the basic reference point in order to understand the place of emotion and the labor process in detail, which show similarities and differences between paid teachers and permanent teachers. Qualitative research method was used in this study. The field work of the thesis was selected as 10 permanent teachers and 10 paid teachers working in the provincial borders of Konya. In accordance with the purpose of the research, semi-structured interview technique was used as a data collection technique. According to the data obtained, paid teachers differ from permanent teachers in controlling and hiding their emotions in the context of emotional labor.