Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinde etik, tükenmişlik ve motivasyon ilişkisi
The relationship between ethical behavior, burnout, and motivation among physical education teachers
  1. Tez No: 946045
  2. Yazar: GÖKNUR ÖZGÜN BALTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDINER BİRSİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi Öğretmenleri, Demografik -Farklılıklar, Etik davranış, Motivasyon, Tükenmişlik, Burnout, Demographic Difference, Ethical Behavior, Motivation, Physical Education Teachers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırma, beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin etik davranışları, işe bağlı tükenmişlik düzeyleri ve motivasyonları arasındaki ilişkileri; cinsiyet, medeni durum, görev kademesi, çalışma statüsü ve yaş değişkenleri bağlamında incelemeyi amaçlamıştır. İlişkisel tarama modeliyle yürütülen çalışma, Ankara'da görev yapan 365 öğretmenden elde edilen verilerle gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak Öğretmen Etik Davranış Ölçeği, İşe Bağlı Duygusal Tükenmişlik Ölçeği ve Öğretmen Motivasyon Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, kadın öğretmenlerin etik davranış puanlarının erkeklere göre anlamlı düzeyde yüksek olduğunu; buna karşılık, erkek öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerinin kadınlardan daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Medeni duruma göre değerlendirildiğinde, evli öğretmenlerin etik davranışlarının bekârlara kıyasla daha yüksek, bekâr öğretmenlerin ise tükenmişlik düzeylerinin evlilerden daha fazla olduğu belirlenmiştir. Çalışma statüsüne göre yapılan incelemede, özel sektör öğretmenlerinin etik davranış düzeylerinin en yüksek, ücretli öğretmenlerin ise en düşük olduğu saptanmıştır. Ayrıca, ücretli öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerinin diğer gruplara kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Korelasyon analizleri, etik davranış ile tükenmişlik arasında orta düzeyde negatif; etik davranış ile motivasyon arasında ise düşük düzeyde pozitif ilişki olduğunu göstermiştir. Tükenmişlik ile motivasyon arasında ise güçlü bir negatif ilişki saptanmıştır. Ayrıca yaş değişkeni ile etik davranış arasında negatif, tükenmişlik ile ise pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Sonuçlar, öğretmenlerin etik davranışlarının demografik özelliklerden etkilendiğini ve tükenmişlik ile motivasyon arasındaki güçlü ilişkinin kurumsal düzeyde müdahale gerektirdiğini göstermektedir. Özellikle ücretli ve sözleşmeli öğretmenlerin yüksek tükenmişlik riski taşıdığı ve bu gruplara yönelik destekleyici programların geliştirilmesinin gerekli olduğu önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationships between physical education and sports teachers' ethical behaviors, job-related burnout levels, and motivation in the context of gender, marital status, job seniority, employment status, and age. The research was conducted using a relational survey model, based on data collected from 365 teachers working in Ankara. The data collection tools included the Teacher Ethical Behavior Scale, the Job-Related Emotional Burnout Scale, and the Teacher Motivation Scale. According to the findings, female teachers scored significantly higher in ethical behavior compared to male teachers, while male teachers exhibited higher levels of burnout. In terms of marital status, married teachers demonstrated higher ethical behavior than their single counterparts, whereas single teachers reported higher burnout levels. Regarding employment status, teachers working in private institutions had the highest scores in ethical behavior, while those working on a contractual basis had the lowest. Moreover, burnout levels among contractual teachers were found to be significantly higher than those of other groups. Correlation analyses revealed a moderate negative relationship between ethical behavior and burnout, and a low positive relationship between ethical behavior and motivation. A strong negative correlation was found between burnout and motivation. Additionally, age was negatively associated with ethical behavior and positively associated with burnout. These results indicate that teachers' ethical behaviors are influenced by demographic factors, and that the strong relationship between burnout and motivation requires institutional-level interventions. In particular, contractual and substitute teachers appear to be at a higher risk of burnout, suggesting the need for the development of targeted support programs for these groups.