The effectiveness of culturally adapted cognitive behavioral intervention in reducing psychological distress of COVID-19 survivors
COVID-19 geçirmiş ve iyileşmiş bireylerde psikolojik stresi azaltmaya yönelik kültüre uyarlanmış bilişsel davranışçı müdahale'nin etkililiği
  1. Tez No: 782639
  2. Yazar: TALYA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP CEREN ACARTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19 enfeksiyonundan kurtulanlar, psikolojik stres, kültüre uyarlanmış bilişsel davranışçı müdahale, ruh sağlığı müdahaleleri, COVID-19 survivors, psychological distress, culturally adapted cognitive behavioral intervention, mental health intervention
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS), Orta Doğu solunum sendromu (MERS) ve yeni Koronavirüs hastalığı (COVID-19) salgınlarında da gözlemlendiği gibi, bulaşıcı hastalıklardan kurtulanların hem kısa hem de uzun vadede ruhsal sağlık sorunları geliştirme riski önemli ölçüde artmıştır. Bununla birlikte, bildiğimiz kadarıyla, literatürde COVID-19 enfeksiyonu geçirenleri hedef alan ruh sağlığı müdahalelerinin etkililiğini araştıran kaliteli araştırmalar yetersiz düzeydedir. Bu nedenle, çevrimiçi ve grup tabanlı, kültüre uyarlanmış bilişsel davranışçı müdahalenin (KU-BDM) COVID-19 enfeksiyonundan kurtulanların psikolojik stres seviyelerini ve bir dizi ikincil sonucu bir aylık bir takip sürecinde iyileştirmede etkililiğini araştırmak amacıyla randomize kontrollü bir çalışma yürüttük. Yükselmiş düzeyde psikolojik stres seviyesine sahip 34 katılımcı rastgele olarak KU-BDM'ye veya geliştirilmiş her zamanki tedaviye atandı. Tedavi amacına yönelik analizde, KU-BDM'nin geliştirilmiş her zamanki tedaviye göre depresif semptomları (d = 0.8) ve çevresel yaşam kalitesini (d = 0.8) bir aylık takip sürecinde önemli ölçüde iyileştirdiğini bulduk. Sadece müdahale grubunda psikolojik stres, kaygı, travma sonrası stres belirtileri ve psikolojik yaşam kalitesinde grup içi farklılıklar gözlenirken, somatik belirtilerde ve fiziksel sağlık ve sosyal ilişkilere ilişkin yaşam kalitesinde fark saptanmadı. Bu çalışmanın her bir sonuç üzerinde önemli bir etki saptayabilmek için yeterli istatistiksel güce sahip olmadığı göz önüne alındığında, sonuçlar KU-BDM'nin bulaşıcı hastalıklardan kurtulanların ruh sağlığı sorunlarını iyileştirme konusunda umut verici göründüğünü göstermektedir. Gelecekte, bu bulgular tamamen güçlü randomize kontrollü çalışmalarla test edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Survivors of the infectious diseases are at an increased risk of mental problems both in the short- and long-term, as observed in the epidemics of the severe acute respiratory syndrome (SARS), the Middle East respiratory syndrome (MERS) as well as the novel coronavirus disease (COVID-19). However, to our knowledge, there is a dearth of high-quality research investigating the effectiveness of mental health interventions targeting psychological problems of COVID-19 survivors. We, therefore, conducted a randomized controlled trial (RCT) to investigate whether the online-delivered, group-based culturally adapted cognitive behavioral intervention (CA-CBI) would be effective in improving the levels of psychological distress in addition to a range of secondary outcomes in COVID-19 survivors at a one-month follow-up assessment. 34 participants with elevated levels of psychological distress were randomly assigned to CA-CBI or enhanced treatment as usual (ETAU). In the intention-to-treat analysis, we found that the CA-CBI significantly improved depressive symptoms (d = 0.8) and environmental quality of life (d = 0.8) over ETAU at the one-month follow-up. While within-group differences were observed in psychological distress, anxiety, post-traumatic stress symptoms, and psychological quality of life in favor of the intervention group, no differences were detected for somatic symptoms, and quality of life related to physical health and social relationships. Considering that the study was not powered to detect significant effects on each outcome measure, these results suggest that CA-CBI seems to be promising in improving the mental health problems of survivors of infectious diseases. In the future, the findings should be tested with fully powered RCTs.