Eğitim fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin uzaktan eğitime ilişkin tutumları ile İngilizce dersine ilişkin tutumları arasındaki ilişki
The relationship between education faculty freshmen students' attitudes towards distance education and towards English course
- Tez No: 446048
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİLAY YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, İngilizce dersi, Uzaktan eğitime yönelik tutum, İngilizce dersine yönelik tutum, Distance education, English lesson, Attitudes towards distance education, Attitudes towards English course
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın amacı, Eğitim Fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin İngilizce dersleri için kullanılan uzaktan eğitime ilişkin tutumları ile öğrencilerin İngilizce dersine yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesindeki 524 (kız: 348, erkek: 176) öğrenci oluşturmuştur. Çalışmada, öğrencilerin uzaktan eğitime yönelik tutumlarına ilişkin veriler Ağır (2007) tarafından geliştirilen ve iki alt boyuta (Uzaktan eğitimin avantajları ve Uzaktan eğitimin dezavantajları) sahip olan Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği aracılığı ile toplanmıştır. Öğrencilerin İngilizce dersine yönelik tutumlarına ilişkin veriler ise Altunay (2004) tarafından geliştirilen tek boyutlu İngilizceye Yönelik Tutum Ölçeği aracılığıyla elde edilmiştir. Öğrencilerden toplanan veriler SPSS-21 istatistik programı ve AMOS paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Alt problemlerin uygun şekilde açıklanması amacıyla t-testi, tek yönlü varyans analizi, pearson korelasyon analizi, doğrulayıcı faktör analizi gibi istatistiksel teknikler uygulanmıştır. Bu çalışma sonunda, öğrencilerin uzaktan eğitime yönelik tutumlarının orta seviyenin biraz üzerinde olduğu görülmüştür. Öğrencilerin Uzaktan eğitime ilişkin tutumların cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir düzeyde farklılaşmadığı; mezun oldukları lise türü değişkenine göre de anlamlı bir farklılığın olmadığı saptanmıştır. Öğrencilerin okudukları bölümlere göre, uzaktan eğitime ilişkin tutumları arasında anlamlı düzeyde farklılık olduğu belirlenmiştir. Uzaktan eğitimi avantajlı gören öğrenciler; bilgisayar ve öğretim teknolojileri, fen bilimleri, sınıf ve ilköğretim matematik öğretmenliği öğrencileri olurken, uzaktan eğitimi dezavantajlı gören öğrenciler ise müzik, zihin engelliler, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, sosyal bilgiler ve okul öncesi öğretmenliği bölümü öğrencileri olmuştur. Öğrencilerin İngilizce dersine yönelik tutumlarının ortalamanın üstünde olduğu gözlemlenirken, cinsiyetleri ve tutumları arasında anlamlı bir fark saptanmıştır. Kız öğrenciler erkek öğrencilere göre, İngilizce dersine ilişkin olumlu bir tutum ortaya koymuşlardır. Mezun oldukları lise türlerine göre İngilizce dersine yönelik tutuma ilişkin farklılıklar belirlenmiş; genel liselerden mezun olan öğrencilerin fen, anadolu ve yabancı dil ağırlıklı liselerden mezun olan öğrencilerden daha yüksek tutuma sahip oldukları görülmüştür. Öğrencilerin öğrenim gördükleri bölümlere göre İngilizce dersine yönelik tutumlarında farklılaşma olduğu saptanmıştır. İngilizce dersine yönelik tutum düzeyi diğer bölümlere nazaran en düşük olan öğrenciler, ilköğretim matematik öğretmenliği bölümü öğrencileridir. Tutum düzeyi en yüksek olan öğrenciler ise resim, müzik ve sınıf öğretmenlikleri ile rehberlik ve psikolojik danışmanlık ve zihin engelliler öğretmenliği bölümü öğrencileri olmuştur. Son olarak da, öğrencilerin uzaktan eğitime ilişkin tutumları ile İngilizce dersine yönelik tutumları arasında, pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the this study is to investigate the relationship between attitudes of Education Faculty first grade students' towards distance education and their attitudes towards English course. The population of the research is composed of 524 students (female: 348, male: 176) at Abant İzzet Baysal University Faculty of Education. In the present study, data related to students' attitudes towards distance education were collected through the Attitude Scale towards Distance Education developed by Ağır (2007) and has two different subscales (Advantages of distance education and disadvantages of distance education). Data about the students' attitudes towards English were collected through the one-dimensional Scale of Attitudes towards English, originally developed by Altunay (2004). Data collected from the students were analyzed by using SPSS 15 and AMOS statistical programs. To analyze the data collected as independent-samples t test, One-Way ANOVA, Pearson Moments Correlation Analysis and Confirmatory Factor Analyses were conducted in order to answer the research questions appropriately. According the findings obtained from the research results, it is seen that attitudes of students' towards distance education were seen a little more from mediumlevel. No difference was seen both attitudes of students' towards distance education regarding gender and graduated high school. There was difference between attitudes of students' towards distance education regarding their departments. Students who thinks distance education has advantages are departments of computer and education technology, science teaching, primary education and primary mathematics education, students who thinks distance education has disadvantages are departments of music, mental disabilities education, guidance and psychological counseling, social sciences and preschool education. However, students' attitudes towards English course have been also found above from medium-level, a significant difference has been discovered between gender and attitudes. Female students have shown more positive attitude to English course than male students. It has been observed that there have been differences regarding to graduated high school, general high school students have higher attitudes level towards english course than science, anatolian and foreign language intensive high schools students. Differences are obtained between departments and attitudes of students. Primary mathematics education students' attitudes are the lowest when compared the other departments, on the other hand, art, music, primary education, mental disabilities education and guidance and psychological counseling students' attitudes are the highest of the others. Finally, it has been found that there has been a positive but low-level significant relationship between attitudes of Education Faculty first grade students' towards distance education and their attitudes towards English course.