Müzik ve çalgı aletleri hakkındaki hadislerin değerlendirilmesi
About music and instruments evaluation of hadith
  1. Tez No: 782905
  2. Yazar: OĞUZ GÖZÜKATI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL AĞIRMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Çalgı Aletleri, Hadis, Rivayet, Tahlil, Music, Instruments, Hadith, Narration, Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
İnsanın mutluluk, üzüntü, heyecan ve ümit gibi birçok duygu ve düşüncelerini rahatça ve daha etkili bir şekilde ifade ettiği yollardan birisi de müziktir. İslâm âlimleri, müzik ve çalgı aletlerinin şerî hükmünün ne olduğunu her dönemde tartışmışlar, hakkında farklı kanaat ve yorumlara ulaşmışlardır. Onların farklı görüşlere sahip olmalarında ise Hz. Peygamber'den (sav) gerek nakledilen hadislerin gerekse de Hz. Peygamber'in (sav) bizzat kendi uygulamasının farklılık arzetmesinden kaynaklanmıştır. Çalışmamız giriş, üç ana bölüm ve sonuç kısmından müteşekkil olup, bu konuda nakledilen hadislerin Hz. Peygamber'e aidiyetlikleri metin ve senet yönüyle tahlil ve tenkid edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Music, is one of the ways in which people express their feelings and thoughts, such as happiness, sadness, excitement and hope comfortably and more effectively. Islamic scholars have always discussed what te Shari'a ruling on musical and musical instruments is and they have reached different opinions and interpretations about it. Their differing views stemmed from both the hadiths transmitted from the Prophet (sav) and the practice of the Prophet (sav) himself. Our study consists of an introduction, three Maîn parts and a conclusion and it has been tried to analyze and criticize the belonging of the hadiths transmitted on this subject to the Prophet (sav) in terms of text and evidence.