Shakespeare'in kadın karakterleri üzerine inceleme
Research of Shakespeare's female characters
- Tez No: 783113
- Danışmanlar: DOÇ. ÜMİT AYDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Shakespeare, Şirret Evcilleşmesi, Hırçın Kız, Kadın Karakterler, Ataerkil, Shakespeare, The Taming of the Shrew, Female Characters, Patriarchal
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
William Shakespeare'in klasikleşmiş oyunları, günümüze kadar“evrensel”ve“zamansız”eserler olarak değerlendirilegelmiştir. Shakespeare'in dehası yadsınamaz bir gerçek olmakla birlikte eserlerinde yarattığı kadın karakterler, yaşadığı dönemin patriarkal sınırları içerisinde çizilmiştir. Çağımız, toplumsal cinsiyet tartışmalarının öne çıktığı, eşitlik ilkesinin savunulduğu, kadınların daimî hak ve özgürlük arayışlarını sürdürdüğü bir tarihsel süreç içindedir. Bu anlamda Shakespeare'in eserlerini kadın karakterlere yaklaşımı açısından bir kez daha değerlendirmek,“evrensel”ve“zamansız”olma özelliklerini çağımız koşulları altında ne kadar karşıladıklarını sorgulamak yerinde olacaktır. Yeni çevirilerin ışık tuttuğu metinler, eserleri daha iyi anlamak konusunda yeni imkanlar sunmaktadır. Shakespeare'in The Taming of the Shrew adlı eseri 2020 yılında Şirret Evcilleşmesi başlığıyla yeniden Türkçe'ye çevirilmiştir. Bu yeni çeviri ekseninde yapılacak yeni bir değerlendirme, Shakespeare eserlerinin zamansızlığı ve cinsiyet eşitliği açısından çağımıza uygunluğu konularında ilerletilecek tartışmalara katkı sunması açısından önemlidir. Bu çalışmada; Shakespeare'in oyunlarındaki kadın karakterlere yaklaşımı döneminin koşullarıyla birlikte incelenmiş, Şirret Evcilleşmesi adlı oyunu, ana metin olarak bu çerçeve içinde değerlendirilmiştir. Yeni çeviri ışığı altında yapılan incelemenin, metnin sorunlarını ortaya koyması ve çözüm önerilerinde bulunması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The classic plays of William Shakespeare have been considered as“universal”and“timeless”works until today. Although Shakespeare's genius is an undeniable fact, the female characters he has created in his works were drawn within the patriarchal boundaries of his time. Our age is in a historical process in which gender debates come to the fore, the principle of equality is defended, and women continue their constant struggle for rights and freedom. In this sense, it would be appropriate to evaluate Shakespeare's works once again in terms of his approach to the female characters, and to question how well they meet the“universal”and“timeless”characteristics under contemporary conditions. The texts that new translations shed light on, offer new opportunities to better understand the works. Shakespeare's The Taming of the Shrew was retranslated into Turkish in 2020 with the title Şirret Evcilleşmesi. A new evaluation on the axis of this new translation is important in terms of contributing to the discussions on the timelessness of Shakespeare's works and their relevance to our age in terms of gender equality. In this study; Shakespeare's approach to female characters in his plays has been examined together with the conditions of the period, and his play called The Taming of the Shrew is evaluated within this framework as the main text. It is aimed to reveal the problems of the text and propose solutions under the light of the new translation.