Bogota turizm kümesinin rekabet gücünün elmas modeli ile incelenmesi
Examining the competitiveness of Bogota tourism cluster with the diamond model
  1. Tez No: 783120
  2. Yazar: JUAN CAMİLO FERNANDEZ ACERO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Elmas Modeli, Rekabet Avantajı, Kümelenme, Turizm Kümesi, Bogota, Diamond Model, Competitive Advantage, Clustering, Tourism Cluster, Bogota
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın temel amacı: Kolombiya'nın başkenti Bogota ilindeki turizm kümesinin ulusal ve uluslararası rekabet avantajını belirleyen faktörlerin elmas modeli ile bir incelemesini gerçekleştirmektir. Michael Porter tarafından geliştirilen“elmas modeli”, stratejik yönetim alanındaki önemli çalışmalar arasında yer almaktadır. Bu stratejik modelin yardımıyla belirli endüstrilerin neden küresel pazarlarda rakiplerine göre rekabet avantajına sahip olduğu değerlendirilebilmekte ve anlaşılabilmektedir. Elmas modeli, faktör koşulları, talep koşulları, ilişkili ve destekleyici endüstriler, firma stratejisi, yapısı ve firmalar arasındaki mevcut rekabete ek olarak Porter'ın dışsal faktörler olarak değerlendirdiği devletin rolü ve firsat faktörlerinden oluşmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, Elmas modelinin bazı faktörlerinde zayıf yanlarının bulunmasına rağmen, Bogota'nın turizm alanında ulusal ve uluslararası ölçekte rekabet gücüne sahip olduğu görülmektedir. Bogota'nın, temel faktör koşullarını verimli ve etkin bir şekilde kullanması halinde, uluslararası turizm endüstrisinde en rekabetçi şehirlerden biri haline gelme potansiyeline sahip olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to perform an analysis of the factors that determine national and international competitive advantage through the diamond model applied to the tourism cluster in the capital city of Colombia, Bogota. The Diamond Competitiveness Model, developed by Michael Porter, is one of the important models in the field of strategic management. With the help of this strategic model, it can be evaluated and understood why certain nations and industries have a competitive advantage over their competitors in global markets. The main factors of the diamond model are factor conditions, demand conditions, related and supporting industries, firm strategy, structure, and competition, along with the role of State and opportunities factors that Porter considers external. As a result of the research, the Diamond Model shows that Bogota has a competitive power in the field of tourism on a national and international scale, despite its weaknesses in some factors. Bogota has the potential to become one of the most competitive cities in the international tourism industry if it uses key factor conditions efficiently and effectively.