Anatomik ön çapraz bağ rekonstrüksiyonunun postoperatif osteoartrit oluşumuna etkisi
Incidence of osteoarthritis after anatomical anterior cruciate ligament reconstruction
- Tez No: 783246
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ BARAN YOSMAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Osteoartrit, Ön çapraz bağ, Rekonstrüksiyon, Osteoarthritis, Anterior cruciate ligament, Reconstruction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çalışmamızın birincil amacı, anatomik rekonstrüksiyon ile ön çapraz bağ (ÖÇB) yırtığı tedavi edilen hastaların uzun dönem sonuçlarında osteoartrit varlığını değerlendirmekti. İkincil amacımız anatomik ÖÇB rekonstrüksiyonu olan hastalar ile non-anatomik ÖÇB cerrahisi olan hastalar arasında, diz osteoartritinin gelişim farklılığı olup olmadığının değerlendirilmesiydi. Çalışmamıza ortalama 13 ± 8 yıl önce anatomik ÖÇB rekonstrüksiyonu cerrahisi uygulanmış, 18 ile 64 yaş aralığındaki 35 birey ve non-anatomik yöntemler ile ÖÇB tedavisi uygulanmış 9 birey olmak üzere toplam 44 kişi dahil edildi. Non-anatomik cerrahi uygulanan grupla cerrahi üzerinden geçen yıl eşleştirilmeli, anatomik ÖÇB rekonstrüksiyonu geçiren 9 kişilik bir grup (Anatomik 1) oluşturuldu. Eşleştirilen gruplar aralarında kıyaslandı. Olgularda osteoartritin varlığını belirlemek için röntgen üzerinden Kellgren-Lawrence skoru, ağrı şiddeti için Görsel Analog Skalası (GAS), aktivite düzeyinin belirlenmesi için Tegner Aktivite Skoru dizin fonksiyonelliği için Diz Cemiyeti Skoru kullanıldı. Olguların opere ve opere olmayan diz ekstansör ve fleksör kas kuvveti izokinetik kas kuvvet ölçümü ile belirlendi. Anatomik ÖÇB rekonstrüksiyonu geçiren bireylerin %65,9'unda osteoartrit bulgularına rastlandı. Cerrahi yöntemler arası karşılaştırmada Non-anatomik cerrahi geçiren hastaların GAS sonucu düşük, Diz Cemiyeti Skoru sonuçları daha yüksek çıktı. Osteoartrit dereceleri arasında ise anlamlı bir fark görülmedi. Tüm hastaların rekonstrükte diz izokinetik kuvvet sonuçları, diğer ekstremitedeki diz kuvvetinden düşük çıkarken eşleştirilmiş gruplar arası karşılaştırmada non-anatomik grupla cerrahi üzerinden geçen yıl eşleştirilmeli anatomik ÖÇB rekonstrüksiyonu geçiren grup (Anatomik 1) grubunun ekstansör kas defisiti 60°/s Work ölçümleri daha yüksek çıktı. Sonuç olarak anatomik ÖÇB rekonstrüksiyonunun postoperatif osteoartrit oluşumuna engel olamadığını ve gruplar arası karşılaştırmada Non-anatomik yöntemle cerrahi geçiren hastaların daha az ağrı hissedip, diz fonksiyonları daha iyi olsa da osteoartrit dereceleri arasında anlamlı bir fark olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
The primary aim of our study was to evaluate the presence of osteoarthritis in the long-term outcomes of patients treated for anterior cruciate ligament (ACL) tear with anatomical reconstruction. Our secondary aim was to evaluate whether there is a difference in the development of knee osteoarthritis between patients with anatomical ACL reconstruction and patients with non-anatomical ACL surgery. A total of 44 individuals, including 35 individuals between the ages of 18 and 64 who underwent anatomic ACL reconstruction surgery 13 ± 8 years ago, and 9 individuals who underwent ACL treatment with non-anatomical methods, were included in our study. A group of 9 people (Anatomik 1) who underwent matched anatomical ACL reconstruction last year over surgery was formed with the group that underwent non-anatomical surgery. Paired groups were compared among themselves. Kellgren-Lawrence score on X-ray, Visual Analogue Scale (VAS) for pain intensity, Tegner Activity Score for determination of activity level and Knee Community Score for knee functionality were used to determine the presence of osteoarthritis in the cases. Operated and non-operated knee extensor and flexor muscle strengths were determined by isokinetic muscle strength measurement. Osteoarthritis findings were found in 65.9% of individuals who underwent anatomic ACL reconstruction. In the comparison between surgical methods, patients who underwent non-anatomical surgery had lower VAS and higher Knee Society Score. There was no significant difference between the degrees of osteoarthritis. While the reconstructed knee isokinetic strength results of all patients were lower than the knee strength in the other extremity, the extensor muscle deficit 60°/s Work measurements of the transtibial group and group undergoing matched anatomical ACL reconstruction over surgery in the last year (Anatomic 1) group were higher in the comparison between the groups. As a result, it was seen that anatomical ACL reconstruction did not prevent the formation of postoperative osteoarthritis and there was no significant difference between the degrees of osteoarthritis, although the patients who underwent surgery with the non-anatomical method felt less pain and had higher Knee Society Score results.