Üniversite öğrencilerinin karar verme stillerinin incelenmesi
Examination of decision-making styles of university students
  1. Tez No: 783472
  2. Yazar: KÜBRA BENGİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORUÇ ALİ UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Öğrenci, Karar Verme, Sport, Student, Decision-making
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversitede öğrenimine devam eden öğrencilerin, karar verme stillerinin incelenmesidir. Ayrıca mevcut çalışmada, üniversite öğrencilerinin karar verme stillerini bağımsız değişkenlere göre karşılaştırılmıştır. Çalışmada betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya, 2022-2023 eğitim öğretim yılında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Eğitim Fakültesi ve Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenimine devam eden 555 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu, Mann ve arkadaşları tarafından geliştirilen Deniz (2004) tarafından Türkçeye uyarlanan Melbourne Karar Verme Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 26.0 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir Verilerin analiz yönteminde ise tek yönlü MANOVA analizi kullanılmıştır. Bulgulara göre cinsiyet, fakülte ve kişisel gelişim değişkenleri arasında anlamlı etkileşim tespit edilmiştir. Cinsiyet değişkeni karar verme alt boyutlarını ile bireysel olarak etkilemediği bulunmuştur. Cinsiyet, öğrenin gördükleri fakülte ve kişisel gelişim değişkenlerinin birlikte karar verme değişkenini etkilediği belirlenmiştir. Araştırmamızda fakülte değişkenine göre karar vermenin öz saygı ve kaçıngan karar verme değişkenlerine göre anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin öz saygı karar verme düzeyleri eğitim fakültesi öğrencilerinden anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Kaçıngan karar verme açısından spor bilimleri öğrencilerinin eğitim fakültesi öğrencilerinden anlamlı düzeyde düşük olduğu belirlenmiştir. Fakülte değişkeni açısından karar vermenin dikkatli erteleyici ve panik alt boyutları açısından anlamlı farklılık belirlenmemiştir. Kişisel gelişim bağımsız değişkeni ile karar vermenin öz saygı alt boyutu arasında anlamlı fark belirlenmiştir. Bulgulara göre kişisel gelişim eğitimi almış olan üniversite öğrencilerin almayan öğrencilere göre karar vermenin öz saygı alt boyutu anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Diğer karar verme alt boyutlarında anlamlı farklılık belirlenmemiştir. Sonuç olarak üniversite öğrencilerinin karar verme düzeyleri fakülteye ve kişisel gelişim eğitimi alıp almadıklarına göre değişmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the decision-making styles of the students who continue their education at the university. In addition, in the current study, university students' decision-making styles were compared according to the independent variables. Descriptive survey method was used in the study. There were 555 university students who were from Karamanoğlu Mehmetbey University, Faculty of Education and Faculty of Sport Sciences voluntarily participated in the study in the 2022-2023 academic year. Personal information form developed by the researcher and Melbourne Decision-Making Scale developed by Mann et al. and adapted into Turkish by Deniz (2004) were used as data collection tools. The analysis of the data was carried out using the SPSS 26.0 package program. In statistical calculations, one-way MANOVA was used. According to the findings, a significant interaction was found among gender, faculty and personal development variables. It was found that the gender variable did not affect the decision-making sub-dimensions individually. Results showed that the variables of gender, faculty and personal development affected the decision-making variable together. In our study, a significant difference was determined according to the variables of self-esteem and avoidance of decision making in terms of the faculty variable. The faculty of sports sciences students' the self-esteem decision making levels were found to be significantly higher than those from faculty of education. In terms of avoidance decision making, it was determined that the sports sciences students had significantly lower scores than those in the faculty of education. In terms of the faculty variable, no significant difference was found in careful procrastination and panic sub-dimensions of decision making. A significant difference was determined between the independent variable of personal development and the self-esteem sub-dimension of decision making. According to the findings, the self-esteem sub-dimension of decision-making was found to be significantly lower for university students who received personal development training compared to students who did not. No significant difference was found in other decision-making sub-dimensions. As a conclusion, university students' the decision-making levels vary according to the faculty and whether they have received personal development training.