İşveren markalaşmasının örgütsel düzeydeki etkilerini belirlemeye yönelik bir meta-analizi
A meta analysis to determinate the effecs of employer branding on the organizational level
- Tez No: 783547
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ SELİM DÜGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çekicilik, Elde Tutma, İşveren Markası, Marka Algısı, Attraction, Brand Perception, Employer Branding, Retention
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Küreselleşmenin etkisiyle işletmeler arasındaki rekabetin artması ve devamında bilgi çağının yaşandığı günümüzde bilgiye ulaşmada kolaylık, hızlılık ve bilginin artan önemi nedeniyle yetenekli çalışanları elde tutma, değerli bir insan kaynakları yatırımı olarak görülmüştür ve bu durum hem yetenekli istihdam ihtiyacını hem de yetenekli çalışanları elde tutmayı zorunluluk haline getirmiştir. Bu zorunluluk işletmelerin rekabet avantajı için gerekli yeni yaklaşımlar ve stratejileri belirlemesini gündeme getirmiştir. Bu konuda yardımcı bir strateji olarak işveren markası; işletmelerin rekabette öne çıkmalarını desteklemektedir. Yetenekli ve nitelikli istihdamın elde tutulmasının önemini bilen işverenler, işletmelerini yetenekli ve nitelikli çalışanlar için çekici düzeyde bir işveren markası haline getirmenin gerekliliğinin farkına varmışlardır. Sonraki adımda ise yetenekli ve nitelikli çalışanları elde tutmak için işveren markası yaklaşımını organizasyonlarında uygulamışlardır ve tüm çalışanların işveren markası değerlerini benimsemelerini hedeflemişlerdir. Bu çalışmada işveren markası işveren markasıyla bağlantılı sonuçların etki değerlerinin işveren markasıyla pozitif ilişkisinin derecesi ölçülmüştür. İlgili ölçümlerde farklı çalışmaların örneklemlerinden oluşan bulgular, meta – analizi ile yorumlanmıştır. Meta – analizi kullanılmasının nedeni ise farklı araştırma sonuçlarının yorumlanarak kabul gören tek bir sonuca ulaşmaya olanak tanımasıdır. Ayrıca meta – analizi işveren markasıyla ilişkili sonuçların etki değerinin net bir şekilde tespit edilmesini sağlamaktadır. Analizde yer alan bulgular ise işveren markasıyla bağlantılı etki değerinin konusu olan sonuçların pozitif ölçümlerini yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
Retaining talented employees has been seen as a valuable human resources investment due to the ease, speed and increasing importance of information in today's world where the competition between business increases with the effect of globalization and the continuation of the information age and this situation has made both the need for talented employment and the need to retain talented employees. This necessity has brought the establishment of new approaches and strategies necessary for competive advantage to the agenda. Employer brand as a helpful strategy in this regard; It sports businesses to stand out from the competition. Recognizing the importance of retaining talented and qualified employment, employers have realized the necessity of making their businesses an attractive employer brand for talented and qualified employees. In the next step, they implemented the employer brand approach in their organizations in order to retain talented and qualified employees and aimed that all employees adopt employer brand values. In this study, the degree of positive relationship between employer brand and employer brand impact values of results associated with employer brand was measured. Findings consisting of samples of different studies in related measurements were interpred with meta – analysis. The reason for using meta- analysis is that it allows to reach a single accepted result by interpreting different research results. In addition, the meta – analysis provides a clear determination of the impact value of the results assocatied with the employer brand.