Diş hekimlerinin implant çevresi hastalıklarla ilgili tanı ve tedavi yaklaşımları
Diagnosis and treatment approaches of dentists regarding peri-implant diseases
- Tez No: 783597
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE OYA TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: peri-implant mukozitis, peri-implantitis, tanı, tedavi, anket, peri-implant mucositis, peri-implantitis, diagnosis, treatment, questionnaire
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Amaç: Diş hekimliğinin herhangi bir alanında uzmanlık/doktora sahibi olmayan diş hekimlerinin implant çevresindeki hastalıklarla ilgili tanı ve tedavi yaklaşımlarını ortaya koymak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız biri açık uçlu olmak üzere 20 sorudan oluşmaktadır. Anketimiz onlineanketler.com platformunda sanal hale getirildikten sonra araştırmacıların sosyal medya hesapları üzerinden anket linki katılımcılara ulaştırıldı. 381 diş hekimi anketi tamamladı. Anketin ilk bölümünde katılımcılara yönelik tanıtıcı bilgi soruları soruldu. Anketin ikinci bölümünde implant çevresi mukozanın özellikleri ile ilgili ve implant çevresi hastalıkların klinik ve radyografik tanısı hakkında sorular; üçüncü bölümde implant çevresi hastalıkların tedavisi ile ilgili sorular; dördüncü bölümde implant çevresi hastalıklar için risk faktörleri ile ilgilisorular yer aldı. Anketin son sorusu implant çevresi hastalıklar ile ilgili açık uçlu bir soru olarak oluşturuldu. Gerekli istatistiksel analizler R yazılımı kullanılarak yapıldı. (R yazılımı, sürüm 4.0.5, paket: arsenal, R Foundation for Statistical Computing, Viyana, Avusturya; http://r project.org). Bulgular: Ankete katılanların %53,3'ü kadın, %46,7'si erkekti. Katılımcıların %44,1'i hastalarını tedavi için sevk ettiğini bildirdi. Özel sektörde çalışanların %43'ü tedaviyi kendileri yapmayı tercih ederken, kamuda çalışanların %75'i tedavi için hastayı sevk ettiklerini bildirdiler. Plastik aletler ve titanyum aletler tedavide en sık tercih edilen aletler olarak bulundu. Katılımcıların %59,6'sı keratinize karakterin implant çevresindeki mukozanın en önemli özelliği olduğunu belirtti. Katılımcıların %52,8'i keratinize mukozanın 2 mm'den az olması durumunda peri-implantitis gelişeceğini belirtti. Tanıda plastik periodontal sonda kullanılması gerektiğini düşünenlerin oranı %79,3'tü. Katılımcıların %46,5'i peri-implantitis için eşik sondalama derinliği olarak 4 mm'lik sondalama derinliğini belirtti. Katılımcıların %78'i doku manipülasyonunu kolaylaştıracağı için cerrahi tedaviden önce cerrahisiz tedavi uygulayacaklarını belirtti. Katılımcıların %44,4'ü peri-implantitis tedavi tekniklerinin bazen etkili olduğunu ifade etti. Katılımcıların %94,8'i periodontitis öyküsünü risk faktörü olarak belirtirken, bu oran sigara kullanımı için %93,7 ve diyabet varlığı için %87,9 idi. Siman artığının peri-implantitis gelişiminde etkili olabileceğini düşünenlerin oranı %94,2 idi. Sonuç: Diş hekimlerinin implant çevresi hastalıklara yönelik tanı ve tedavideki tutumları hakkında daha fazla araştırma yapılması diş hekimlerinin eksik olduğu konuları ortaya çıkararak bu konuda daha fazla eğitim verilmesine olanak sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: It is aimed to reveal the diagnosis and treatment approaches for peri-implant diseases of dentists who do not have expertise/doctorate in any field of dentistry. Materials and Methods: Our research consists of 20 questions, one of which is openended. After our survey was made virtual on the onlineanketler.com platform, the survey link was delivered to the participants via the researchers' social media accounts. A total of 381 dentists were included in the study. In the first part of the questionnaire, introductory information questions were asked to the participants. In the second part of the questionnaire, questions about the characteristics of the periimplant mucosa and the clinical and radiographic diagnosis of peri-implant diseases; in the third part, questions about the treatment of peri-implant diseases and the fourth part, questions about risk factors for peri-implant diseases were asked. The last question of the questionnaire was created as an open-ended question about diseases around the implant. All statistical analyzes were performed using R software. (R software, version 4.0.5, package: arsenal, R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria; http://r project.org). Results: 53.3% of the respondents were female and 46.7% were male. 44.1% of the participants reported that they referred their patients for treatment. While 43% of those working in the private sector preferred to do the treatment themselves, 75% of those working in the public sector reported that they referred the patient for treatment. Plastic instruments and titanium instruments were found to be the most preferred instruments in treatment. 59.6% of the participants stated that the keratinized character is the most important feature of the mucosa around the implant. 52.8% of the participants stated that if the keratinized mucosa is less than 2 mm, peri-implantitis will occur. The rate of those who thought that a plastic periodontal probe should be used in the diagnosis was 79.3%. 46.5% of the participants indicated a probing depth of 4 mm as the threshold probing depth for peri-implantitis. 78% of the participants stated that they would apply non-surgical treatment before surgical treatment as it would facilitate tissue manipulation. 44.4% of the participants stated that peri-implantitis treatment techniques are sometimes effective. While 94.8% of the participants stated the history of periodontitis as a risk factor, thisrate was 93.7% forsmoking and 87.9% for diabetes. The rate of those who thought that the cement residue could be effective in the occurance of periimplantitis was 94.2%. Conclusion: Further investigations on dentists' attitudes towards diagnosis and treatment of peri-implant diseases might reveal the missing issues of dentists and provide more education on this subject.