Piyasada satışa sunulan bebek bisküvilerinde yer fıstığı kalıntısının elisa ile araştırılması
Investigation of peanut levels in baby biscuits sold in markets by elisa method
  1. Tez No: 783639
  2. Yazar: NİLGÜN ÖNDER
  3. Danışmanlar: DOÇ. KARLO MURATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Alerji, Bebek bisküvisi, ELISA, Yer fıstığı, Allergy, Baby biscuit, ELISA, Peanut
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Piyasada Satışa Sunulan Bebek Bisküvilerinde Yer Fıstığı Kalıntısının ELISA İle Araştırılması. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Besin Hijyeni ve Teknolojisi ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Yer fıstığı sekiz gıda alerjenin arasında en tehlikelisidir. Bu sebeple gelişmiş ülkelerde ölüme sebep olan gıda kaynaklı anafilaksinin en yaygın sebebidir. Yer fıstığı alerjisi olduğu bilinen kişiler, yer fıstığıyla bulaşmış hammadde kullanımı, ürün işlemesinde gelişen çarpraz kontaminasyon, beraber kullanılan ekipmanlardan kasıt olmadan alerjen taşırken, kasıtlı olarak katılabilme veya etiketleme kurallarına uymamak gibi durumlardan kaynaklı olarak yer fıstığına maruz kalma tehlikesi taşımaktadırlar. Çalışmada hem yer fıstığına alerjik olan tüketicileri, ebeveynleri hem de gıda üreticilerini bilinçlendirerek uyarmak için İstanbul marketlerinde bebek bisküvilerinde ELISA ile yer fıstığı kalıntısı olup olmadığına bakılmıştır. Bu hedefle etiketinde yer fıstığı içermediği bildirilen 100 adet ambalajlı bebek bisküvisi örneği İstanbul market ve bakkallarından toplanmıştır. Hassasiyeti 3,3 ppm ile 20 ppm arasında olan ELISA test kiti ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda ambalajlı bebek bisküvisi örneklerinin 15 tanesinde 3,3 ppm üzeri, 85 tanesinde 3,3 ppm altında yer fıstığı kalıntısı tespit edilmiştir. Ambalajlı olarak satılan bebek bisküvisi örneğinin farklı miktarlarda yer fıstığı kalıntısı içermesinin Türk Gıda Kodeksi kriterlerine uymadığı ve bu yüzden halk sağlığında risk oluşturduğu kanaatine varılmıştır. Şubat 2023 , 93 sayfa.
Özet (Çeviri)
Peanuts are the most dangerous of the eight food allergens. For this reason, it is the most common cause of fatal food-borne anaphylaksis, which causes death in developed countries. People with known peanut allergies are at risk of peanut exposed to peanuts due to the use of peanut-contaminated raw materials, cross-contamination in product processing, deliberate participation when unintentionally carrying allergens from the equipments used together, or failure to comply with labeling rules. In the study, it was examined whether there were peanut residues in baby biscuits in İstanbul markets by ELISA in order to raise peanut awareness of consumers, parents and food producers who are allergic to peanuts. For this purpose, 100 samples of packaged baby biscuits, which were reported to be peanut-free on the label, were collected from İstanbul markets and grocery stores. It was analyzed with a ELISA test kit with a sensitivity between 3.3 ppm and 20 ppm. As a results of the study, peanut residues above 3.3 ppm were found in 15 of the packaged baby biscuits and below 3.3 ppm in 85 of them. It was concluded that the packaged baby biscuit samples containing different amounts of peanut residue do not comply with the Turkish Food Codex criteria and therefore pose a risk to public health. February 2023, 93 pages.