COVID 19'un okul yöneticilerinin motivasyonu, iş tatmini ve performansına etkisi: Gaziantep ilinde bir alan çalışması
The impact of COVID 19 on the motivation, job satisfaction and performance of school administrators: A fieldwork in Gaziantep
- Tez No: 783643
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER OKAN FETTAHLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Covid 19 Pandemisi, Motivasyon, İş Tatmini, Performans, Covid 19 Pandemic, Motivation, Job Satisfaction, Performance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Çin'in Wuhan şehrinde beliren ve çok hızlı Dünyayı etkileyen pandemi ülkeler açısından olumsuz sonuçlar doğurmuştur. Hala etkisinin hissedildiği salgın ülkelerin ekonomi, tarım, ticaret, turizm ve eğitim gibi birçok alanda çalışanların işlerinde sorunlar yaşamalarına neden olmuştur. Ülkemizde pandeminin yayılmasıyla birlikte çalışanların işlerine ara verilmiş ve birçok iş yeri kapanmıştır. Zamanla iş saatlerinde değişimlere gidilmiş, okullarda eğitimlere ara verilerek eğitimler uzaktan yapılmıştır. Pandeminin etkisinin azalmasıyla okullar yarı zamanlı ve haftanın belirli günleri öğrencilerin gelecekleri şekilde hijyen kurallarına uygun şekilde dizayn edilmiştir. Geçmişte benzerlerine rastlanan Covid 19 salgınının gelecekte de benzerleri olacağı düşünülmektedir. Bu süreçlerin iyi bir şekilde kavranması ve salgınların tekrar yaşanması durumlarında en az hasarla sürecin atlatılması hedeflenmelidir. Araştırmamızda pandemide çalışan okul yöneticilerinin motivasyonu, iş tatmini ve performansı konuları işlenecektir. Çalışmada Gaziantep'te çalışan okul yöneticilerinin motivasyonu, iş doyumu ve performansındaki değişimler incelenecektir. Araştırma ana kütlesini Gaziantep'te bulunan 1138 okuldaki yöneticiler oluşturmaktadır. Çalışma örneklemi ise 314 tane katılımcıdan oluşmaktadır. Veriler anket ve görüşme soruları ile birlikte elde edilmiştir. Veriler faktör, korelasyon, regresyon ve MANOVA analizleri kullanılarak incelenmiştir. Regresyon analizi sonuçlarında; Covid 19'un motivasyonu ve iş tatminini olumsuz yönde etkilediği; lakin performansı olumsuz etkilemediği sonucuna varılmıştır. Covid 19 algı ve tutum ölçeği alt boyutlarından bulaşıcılığın motivasyonu, dışsal motivasyonu ve içsel tatmini olumsuz etkilediği sonucuna varılmıştır. Covid 19'un diğer alt boyutu tehlikenin motivasyon, içsel- dışsal motivasyon ve performansı etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Bulaşıcılık içsel motivasyon ve performansı etkilememektedir. Görüşme sonucuna bakıldığında bunların nedenleri olarak; pandemide okul yöneticilerinin öğrencilerden ve öğretmenlerden uzak kalması, uzun saatlere kadar çalışmaları, ani karar değişiklikleri gibi sebeplerin motivasyonlarını düşürdüğünü belirtmişlerdir. Okullarda tek başına çalışma şartları, farklı aktivitelerde bulunamama, derslerin yeterince denetiminin yapılamaması gibi nedenlerdeniş tatmini yaşamadıklarını belirtmişlerdir. Performans açısından iki farklı görüş bulunmaktadır; birinci olarak öğrencilerin okulda olmamasından performansta düşüşler yaşandığı, ikinci olarak okullara verilen ekstra işleri tamamlamak adına fazla performans gösterdikleri ve performanslarında yükseliş olduğu anlayışı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The Covid 19 pandemic, which originated in Wuhan-China had negative consequences for most countries. Our educational institutions also suffered from that and education was suspended in schools. Distance education has started to be carried out. With diminishing the effects of the pandemic, schools have been designed in accordance with the pandemic rules so that students come on half time and on certain days of the week. In this research, motivation, job satisfaction and performance issues of school administrators who working the Covid 19 process will be discussed. The changes in the motivation, job satisfaction and performance of school administrators, principal authorized teachers, deputy headmasters, and principals who are on duty in Gaziantep during the Covid 19 process will be examined in the study. The universe of the research consist of administrators in 1138 schools located in Gaziantep. The study sample consists of 314 participants. The data were obtained with the help of the questionnaire and interview questions. Data were analyzed using factor, correlation, regression and MANOVA analyses. According to the results of the regression analysis, it was concluded that Covid 19 negatively affects motivation and job satisfaction; however, it did not adversely affect performance. It was concluded that contagiousness, one of the subdimensions of the Covid 19 perception and attitude scale, negatively affects motivation, extrinsic motivation and intrinsic satisfaction.However it has been concluded that the danger, which is the other sub-dimension of Pandemic, does not affect motivation, intrinsic-extrinsic motivation and performance. Moreover, contagiousness does not affect intrinsic motivation and performance. There are two different views in terms of performance. Firstly it was seen that there were decreases inperformance due to the absence of students in school. Secondly they overperformed in order to complete the extra workload given to schools and there was an increase in their performance.