Zeytinburnu ilçesinde yaşayan halkın geleneksel ve tamamlayıcı tıbba bakış açısı ve geleneksel ve tamamlayıcı tıbbı kullanma durumları
Perspectives and use of traditional and complementary medicine among people in Zeytinburnu
  1. Tez No: 783781
  2. Yazar: ABULIKEMU KALIBINUER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAĞFİRET ABDULVELİ BOZLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Bitkiler, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, Kullanma, Zeytinburnu, Herbs, Traditional and Complementary Medicine, Usage, Zeytinburnu
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışmada, İstanbul Zeytinburnu ilçesinde yaşayan halkın toplumumuzda yaygın kullanımı olan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulamalarına olan bakış açılarını ve kullanma durumlarını değerlendirmeyi amaçlandı.. Gereç ve Yöntem: Çalışma kesitsel çalışmadır, Zeytinburnu ilçesinde yaşayan 318 birey araştırmaya katılmıştır ve veri toplama tekniği olarak anket tercih edilmiştir. İstatistiksel analiz bulgularının değerlendirilmesinde hata payı %5 olarak alınmıştır. Uygulamalar SPSS 24 ile gerçekleştirilmiştir (IBM, 2016). Bulgular: Çalışmaya dahil edilebilir 121 erkek (%38,05), 197 kadın (%61,91)katılmıştır. Katılımcıların üçte birinden fazlası çoğunlukla 30-39 yaş aralığındadır. Katılımcıların çoğu ilk-orta okul, lise mezunu ve %41,82'si tam zamanlı olarak çalışmaktadır. Katılımcıların %97'den fazlası GETAT uygulamalarını duymuştur ve yarısından fazlası bu bilgileri komşu, akraba ve arkadaştan duymuşlardır. GETAT uygulamalarını kullananlardan yaklaşık dörtte üçü doğal, güvenli ve yan etkileri az olduğu için tercih etmiştir. Katılımcıların %90'dan fazlası GETAT uygulamalarının SGK tarafından karşılanmasını istemiştir. Sonuç: Katılımcıların yaklaşık tamamı GETAT uygulamalarını duymuşlardır, yüzde 80'den fazlası hayatında en az bir defa GETAT uygulamalarından herhangi biri ile tedavi görmüşlerdir. Zeytinburnu'ndaki bireyleri GETAT uygulamaları ve kullanımı konusunda doğru ve güncel bilgilerle bilgilendirmenin önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: In this study, we aimed to evaluate the perspectives and usege of the people living in Istanbul Zeytinburnu on Traditional and Complementary Medicine (T&CM) which is widely used in our society. Material and Method: This is a cross-sectional study. 318 individuals participated in the study who live in Zeytinburnu district. and the questionnaire was preferred as the data collection technique. The margin of error was taken as 5% in the evaluation of the statistical analysis findings. Applications were carried out with SPSS 24 (IBM, 2016). Results: 121 men (38.05%), 197 women (61.91%) included in the study. More than a third of the participants are 30-39 years old . Most of the participants are primary-secondary, high school graduates, and 41.82% of them work full-time. More than 97% of the participants have heard of T&CM applications and more than half have heard this information from neighbors, relatives and friends. About three quarters of the users of T&CM applications preferred it because it is natural, safe and has few side effects. More than 90% of the participants wanted T&CM applications to be covered by Social Health Insurance. Conclusion: Almost all of the participants have heard of T&CM applications, more than 80 percent have been treated with any of the T&CM applications at least once in their life. It is considered important to inform individuals in Zeytinburnu with accurate and up-to-date information about T&CM practices and usage.