Lojistik firmalarında çalışanların sürdürülebilirlik bilinç düzeyinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research based on measurement of sustainable consciousness levels of employees in logistics companies
- Tez No: 783877
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞDEM SAYGIN YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Bilinç, Lojistik, Sosyal, Çevresel, Ekonomik, Sustainbility onsciousness, Logistics, Social, Environmental, Economic
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Çalışmanın temel amacı, sürdürülebilirlik kavramını üç boyutu ile inceleyerek; ''sosyal'' boyut olarak, insan hakları, cinsiyet eşitliği, sağlık, kültürel çeşitlilik, ''çevresel'' boyut olarak, doğal kaynaklar, iklim değişikliği, küresel ısınma, sürdürülebilir kentleşme, ''ekonomik'' boyut olarak, yoksulluk, kurumsal sorumluluk ve hesap verilebilirlik faktörlerinin lojistik firmalarındaki çalışanların sürdürülebilirlik anlamında farkındalık düzeylerini belirlemektir. Araştırmada, veri toplama tekniği olarak anket tekniği kullanılmıştır. Kolayda örnekleme yönetimi ile belirlenen Bursa ilinde faaliyet gösteren lojistik firmalarında çalışmakta olan beyaz yakalı iş görenlere anket formu e-mail vasıtası ile ulaştırılmıştır. Geri dönen anket formlarından 197 adedi değerlendirmeye alınmıştır. Anket formunda işverenlerin sürdürülebilir bilinç düzeyleri ölçmek amacıyla Yücel, Yıldız (2019) tarafından uyarlanan sürdürülebilir bilinç ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS 25.0 programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda lojistik firmalarında çalışan beyaz yakalı çalışanların; yaş, cinsiyet , eğitim durumu ve kıdem düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Ayrıca beyaz yakalı kadın çalışanların sosyal bilgi, çevresel davranış, ekonomik tutum ve ekonomik bilgi düzeylerinin beyaz yakalı erkek çalışanlara göre daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main objective of this research is to determine the awareness levels of the logisticworkers in terms of sustainability through analyzing the concept of sustainability in three dimensions –“ Social Dimension of Sustainability involving human rights, gender equality, well-being and cultural diversity”Environmental Dimension of Sustainability involving natural resources, climate change, global warming and sustainable urbanization, Economic Dimension of Sustainability involving poverty, corporate responsibility and accountability. Survey method was used as the data collection technique in this research. The survey form was sent via e-mail to the white-collar employees working for several logistic firms in Bursa, which were determined using the convenience sampling method. 197 of the replied survey forms were evaluated. The sustainability awareness levelling scaleadapted by Yücel, Yıldız was used so as to assess the sustainability awareness levels of employers. IBM SPSS 25.0 program was used in the analysis of the data collected. The result of this research indicates a significant distinction among white-collar employees working for logistics companies regarding their ages, genders, educational statuses and seniority levels. Moreover, it has been observed that social knowledge, environmental behavior, economic attitude and knowledge levels of white-collar female employees are higher than white-collar male employees.