Sürdürülebilirlik ve karbon muhasebesi: Demir-çelik firmasında bir uygulama
Sustainability and carbon accounting: An application in iron-steel company
  1. Tez No: 783938
  2. Yazar: TUĞÇE ALTAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Karbon Ayak İzi, Karbon Muhasebesi, Sürdürülebilirlik, Demir- çelik sektörü, Carbon footprint, Carbon Accounting, Sustainability, Iron-Steel industry
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Günümüzde endüstriyel üretim yapan işletmelerin temel amacı, hem yüksek satış kârına sahip olmak hem de tüketicilerin sürdürülebilirlik konusundaki taleplerini göz önüne alarak doğaya verdikleri zararı minimuma indirmek için endüstriyel kirliliği azaltmaktır. Böylece, işletmelerin önemsedikleri sosyal ve çevresel faydalar tüketicilerin tercihlerinde etkin rol alacaktır. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda karbon salınımlarının kaydedilmesi ve raporlanması sonucu sürdürülebilir çevrenin en önemli aktörlerinden biri olan karbon muhasebesi büyük önem arz etmektedir. Sanayi devrimiyle birlikte gelişen teknolojinin yaygınlaşması, artan insan faaliyetleri ve daha iyi yaşam standartlarına sahip olma isteği sera etkisi yapan gazların artmasına neden olmaktadır. Karbondioksit, sera gazları içinde %82'lik bir dilimle en büyük paya sahiptir ve bu nedenle küresel ısınmada en çok karşımıza çıkan gazdır. Atmosferde bulunan karbondioksit gazının büyük bir bölümü fosil yakıtlardan oluşmaktadır. 19. Yüzyıldan bu yana, karbondioksit gazı dünyada %31 oranında artmıştır. Böylece atmosferde artan karbondioksit miktarı, biyolojik çeşitliliğin azalmasına ve doğal kaynakların yok olmasına sebep olmakta, bu da küresel bir tehdit olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorunlar göz önüne alınarak, dünyada karbondioksit gazlarının analizi ile ilgili çalışmalar artmış olup karbon muhasebesi ve karbon ayak izi kavramları geliştirilmektedir. Günümüzde, artan sosyal ve ekonomik ihtiyaçları karşılamak üzere demir ve çeliğe olan talep artmaktadır. Demir-çelik üretiminin doğrudan karbondioksit salınımına neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle demir- çelik endüstrisinde düşük karbonlu üretimi desteklemek için yenilikçi yaklaşımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, karbon muhasebesi, karbon ticareti ve karbon vergisi konuları ele alınmıştır. Çalışmada, demir çelik sektöründe üretim yapan bir işletmenin karbon salınımına neden olan girdi verileri kullanılarak işletmeye ait karbon ayak izi hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the main purpose of industrial production enterprises is to reduce industrial pollution in order to both have high sales profits and to minimize the damage they cause to nature by considering the demands of consumers for sustainability. Thus, the social and environmental benefits that businesses care about will play an active role in the preferences of consumers. In line with these needs, carbon accounting, which is one of the most important actors of the sustainable environment as a result of recording and reporting carbon emissions, is of great importance. With the industrial revolution, the spread of developing technology, increased human activities and the desire to have better living standards cause an increase in greenhouse effect. Carbon dioxide has the largest share of greenhouse gases with 82% and therefore it is the most common gas in global warming. Most of the carbon dioxide gas in the atmosphere consists of fossil fuels. Since the 19th century, carbon dioxide gas has increased by 31% in the world. Thus, the increasing amount of carbon dioxide in the atmosphere causes a decrease in biological diversity and the destruction of natural resources, which is a global threat. Considering these problems, studies on the analysis of carbon dioxide gases have increased in the world and the concepts of carbon accounting and carbon footprint are being developed. Nowadays, the demand for iron and steel is increasing to meet the increasing social and economic needs. It is known that iron and steel production directly cause carbon dioxide emissions. Therefore, innovative approaches are needed to support low-carbon production in the iron and steel industry. In the study, the carbon footprint of the enterprise was calculated by using the input data that causes carbon emissions of an enterprise that produces in the iron and steel industry. Also, carbon accounting, carbon trading and carbon tax issues were discussed.