الإيقاع في ديوان حروف على جدران مدينةللشاعر أبزر عباس
Şair Ebzar Abbas'ın Şehrin Duvarlarındaki Harfler isimli şiir divanı'ndaki ritmik yapı / Rhythm in diwan (Letters on the Walls of a City) for the poet Abzar Abbas
  1. Tez No: 784091
  2. Yazar: SAMALEH MOHAMAD HAD
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAIBA FARHAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir, Ritim, Vezin, Ebrez Abbâs, Musiki, Bahr, (rhythm, weights, Abzar Abbas)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma Dîvâmu Huruf alâ Cidârı Medine isimli eserdeki ritim unsurunu tespit etmeyi amaçlamaktadır. Müellif kasidelerin cüz ve tekniklerini ayırmak için Divan'da musiki ve musikinin şeklini merkeze almıştır. Çünkü musiki, manadan sonraki en önemli unsur olan şiirin ruh ve hüviyetine işaret eder. Ritim şiirin zenginliği ile sesin gücünü ortaya çıkarır ve güzelliği ortaya çıkarmadaki farklılığa işaret eder. Çalışmanın önemi iki noktadan kaynaklanmaktadır. Birincisi, sosyal paylaşım sitelerinde halkın sevdiği metinleri bulmak. İkincisi bu şiirlerin müzikal olarak bestelenmiş halini bilmedir. Bu bestelenmiş hal diğer şairlerin şiirlerini bu form üzerine inşa etmelerine yardımcı olmaktır. Bunun yanında bu şiirleri inceleyerek ve her yönüyle yapılış sırlarını bularak insanların genel beğenilerini tespit edebiliriz. Araştırmanın giriş bölümünde ritim genel bir kavram olarak ele alınmış, türleri ve birbirleri ile olan ilişkileri tanımlanmıştır. Birinci bölümde Divan şiirlerinde zahirî vezin konusunu ele alınmıştır. İkinci bölümde kafiye incelenmiş, çeşitleri ve sınırları üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise içsel ritim konusu incelenmiştir. Araştırmada şu sonuçlara varılmıştır: Şair özgürlük arzusuyla recez bahrini aramış, bu bahirde serbest şiiri savunmuş, bilinen ölçüleri kullanıp, bilinmeyen ölçülerle şiir yazmayı arzu etmemiştir. Kafiyelerden en çok ra kafiyesini kullanmıştır. Ebrez Abbâs'a göre kafiye ana hedef değildir ve şairin önceliklerinden biri olmayan müzikal bir bölümü temsil eder.
Özet (Çeviri)
The study has always stopped at (Rhythm in a collection of letters on the walls of a city), from which the musical axis and its entity were taken, to separate its parts and techniques, because this aspect of poetry represents its spirit and identity after its meaning. The importance of the study lies in two aspects, the first is to stand at texts that the public loved on social networking sites, and to know the composition of these poems musically that helps other poets to build on this form. The research was built on a preamble. Rhythm was dealt with as a general concept, defining its types and their relationship to each other. Then it moved to the first chapter in which it studied the external rhythm in the Diwan poems. Then it moved to the second chapter to study rhyme, its types and limits, and then moved to the third chapter to study the types of internal rhythms. The research reached results that can be summarized In that the poet is looking for a sea of riddles for liberation and wants free poetry in it, and that it is not organized on seas that are not in circulation, and that the rhyme is the one that dominates his rhymes, and the rhyme for Hazbar is not the center and does not represent only a musical episode that is not one of the poet's priorities.