Öğretmen adaylarının müzelerde eğitim uygulamalarına yönelik görüşleri
Teacher candidates' opinions on educational practies in museums
  1. Tez No: 784177
  2. Yazar: EMRE ŞANDA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN NİHAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzecilik, Education and Training, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Müzede eğitim, Öğretmen adayları, Müze eğitimi dersi, Education at Museum, Teacher Candidates, Museum Education Lesson
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Araştırmanın amacı öğretmen adaylarının müzelerde eğitim uygulamalarına yönelik görüşlerini tespit etmektir. Araştırma genel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırma, 2021-2022 akademik yılında Karadeniz Bölgesinde yer alan bir devlet üniversitesinin farklı öğretmenlik programlarında öğrenim gören toplam 806 öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Araştırmada öğretmen adaylarının müzelerde eğitim uygulamalarına yönelik görüşleri, Kişisel Bilgiler, Müze Ziyareti Bilgileri, Müzelerin Önemi, Öğrenme-Öğretme Süreci ve Müzelerde Eğitim Uygulamalarının Değerlendirilmesi Ölçeği olmak üzere beş bölümden oluşan ölçme aracı ile toplanmıştır. Veriler tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve t testi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, Müze Eğitimi dersini zorunlu ya da seçmeli olarak alan öğretmen adaylarının müzelere ve müzelerde eğitim uygulamalarına yönelik görüşlerinin, Müze Eğitimi dersini almayan öğretmen adaylarına göre daha olumlu olduğunu göstermiştir. Bu bağlamda 4. sınıf öğretmen adaylarının 3. sınıf öğretmen adaylarına göre müzeleri daha önemli buldukları, müzelerde yapılacak eğitim uygulamaları aracılığıyla öğrenme-öğretme sürecinin daha etkili hale geleceğini düşündükleri ve müzelerde eğitim uygulamalarına yönelik öğretmenlerin daha etkin rol alması gerektiğini düşündükleri sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda öğretmen adaylarının müzelerde eğitim uygulamaları yolu ile bireylere farklı beceriler ve değerler kazandırılabileceği, öğretim sürecinde farklı derslerde müzelerde yöntem ve tekniklerin kullanılarak öğrenme sürecinin daha etkili hale geleceğini düşündükleri tespit edilmiştir. Bu doğrultuda eğitim fakültelerindeki tüm öğretim programlarında müze eğitimi dersinin farklı disiplin alanlara yönelik eğitim uygulamaları ve etkinliklerin kapsamlı olarak öğretilmesi yolu ile“Bir Dersi Müzede Nasıl İşleyebiliriz?”sorusuna odaklanan bir yaklaşımla ele alınması ya da zorunlu bir ders olarak okutulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to determine the opinions of teacher candidates on educational practices in museums. The research is a descriptive study in the general survey model. The research was conducted with 806 teacher candidates in total studying in different teaching departments of a state university in the Black Sea Region in the academic year of 2021-2022. In the research, the opinions of teacher candidates on educational practices in museums were collected with a measurement instrument consisting of five parts as Personal Information, Museum Visit Information, Importance of Museums, Learning-Teaching Process and“The Scale of Evaluation of Educational Practices in Museum”. Data were analyzed using one-way analysis of variance (ANOVA) and t-test. Research results have shown that the opinions of teacher candidates, who studied Museum Education course whether compulsorily or electively, towards museums and educational practices in museums, were more positive than those of teacher candidates who didn‟t study Museum Education course whether compulsorily or electively. In this regard, it has been concluded that teacher candidates in the 4th grade consider museums more important than teacher candidates in the 3rd grade and that they think the learning-teaching process will become more effective through educational practices to be held in museums, and that they argue that teachers should take a more active role in educational practices in museums. In addition, it has been determined that teacher candidates think individuals can gain different skills and values through educational practices in museums, and learning process will become more effective by using methods and techniques in museums in different lessons in the teaching process. In this respect, it is recommended that the course of Museum Education should be dealt with an approach focused on the question of“How Can We Teach a Lesson In a Museum?”or that it should be taught as a compulsory subject through comprehensive teaching of educational practices and activities for different disciplines.