Çevrimiçi hesap verebilirlik açısından yerel yönetimler: Büyükşehir belediyeleri özelinde bir değerlendirme
Local governments in terms of online accountability: An assessment specific to metropolitan municipalities
  1. Tez No: 784201
  2. Yazar: TUĞBA AKSAKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ETHEM TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi Hesap Verebilirlik, Diyalog, İfşa, Büyükşehir Belediyeleri
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Küreselleşmeyle birlikte dünyada teknolojik alanda birçok gelişmenin yaşanması insan hayatını siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda etkilemiştir. Bireyleri etkileyen bu gelişim ve değişimler örgütleri de önemli ölçüde etkilemiştir ve etkilemeye de devam edecektir. Günümüzde web tabanlı uygulamalar giderek yaygınlaşmaktadır. Bu uygulamalar daha kapsayıcı, şeffaf ve hesap verebilir bir hizmet anlayışının oluşmasına da yardımcı olmaktır. Web tabanlı uygulamalar ile pek çok hizmet çevrimiçi olarak sunulabilmekte, talepler, şikayetler çevrimiçi olarak ilgili kurumlara iletilebilmektedir. Web tabanlı uygulamalar aynı zamanda kurumların yaptıkları faaliyetler, kullandıkları kamusal kaynaklar, yaptıkları toplantılar gibi konularda vatandaşa bilgi vermelerini de kolaylaştırmaktadır. Bu da kurumların hesap vermelerini çevrimiçi bir şekilde yapmaları anlamına gelmektedir. Çevrimiçi hesap verebilirliğin iki temel unsuru söz konusudur. Bunlar: ifşa ve diyalogdur. İfşa performanla ve finansla ilgili bilgilerin açıklanmasını ifade ederken, diyalog ise, paydaş girdisi ve etkileşimli katılımı kapsamaktadır. Yaşanan değişim ve dönüşümler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini çeşitli açılardan göstermiştir. Hizmet sunumunda halka en yakın birim olan belediyelerde bu süreçte web tabanlı uygulamaları kullanmaya başlamıştır. Bu çalışmada, halka en yakın birimler olan büyükşehir belediyelerinin çevrimiçi hesap verebilirliğini değerlendirilerek öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With globalization, many developments in the field of technology in the world have affected human life in social, economic, social and cultural areas. These developments and changes that affect individuals have also significantly affected organizations and will continue to affect them. Nowadays, web-based applications are becoming increasingly common. These applications are also meant to help create a more inclusive, transparent and accountable service understanding. With web-based applications, many services can be offered online, requests and complaints can be forwarded to the relevant institutions online. Web-based applications also make it easier for institutions to provide information to citizens about issues such as their activities, the public resources they use, and the meetings they hold. This means that institutions need to do their accountability online. There are two key elements of online accountability at stake. These are: explanation and dialogue. Disclosure refers to the disclosure of information related to performance and finance, while dialogue includes stakeholder input and interactive participation. The changes and transformations experienced have shown their impact in various aspects in our country as well as all over the world. Municipalities, which are the closest units to the public in the provision of services, have also started to use webbased applications in this process. In this study, suggestions were presented by evaluating the online accountability of metropolitan municipalities, which are the units closest to the public. KeyWords: Online Accountability, Interactive Participation, Disclosure, Metropolitan Municipalities.