Atık sulardaki uyuşturucu madde tespitinde kullanılan analiz yöntemlerinin adli delil sistemine katkıları
Contribution of analysis methods used in detection of drugs in wastewater to forensic evidence system
  1. Tez No: 784316
  2. Yazar: SEVGİ KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYBÜKE AYŞE TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Biochemistry, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Uyuşturucu Maddeler, Atık Su Tabanlı Epidemiyoloji, Kromatografi Analizleri, Drugs, Wastewater Based Epidemiology, Chromatographic Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Delil Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Uyuşturucu ve bağımlılık yapıcı maddeler bireylerin ve toplumların sağlığı üzerinde ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Her yıl birçok ülke bu maddelerin kullanımı ve dağıtımının engellenmesi için mücadele vermekte olup oldukça büyük boyutlarda kaynak ayırmaktadır. Kolluk faaliyetlerinin de bu mücadelede rolü önemli olmaktadır. Bu yüzden proaktif yaklaşımlara olan ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Bu tez çalışmasında uyuşturucu maddelerle mücadelenin dünya geneli ve ülkemiz açısından güvenlik boyutu, madde yakalamaları ve uyuşturucu rotaları üzerinde durulmuştur. Mücadele konusunda görece proaktif bir yaklaşım olarak, dünya genelinde yirmi yılı aşkın süredir kullanılan atık su temelli epidemiyoloji çalışmaları ile bunların adımları ve bu çalışmalarda atık sularda sıklıkla tespit edilen uyuşturucu maddelerin ve metabolitlerinin tanımlarına yer verilmiş ve bu bağlamda ülkemizde yapılan çalışmalar incelenmiştir. Ayrıca Dünyada standarda oturtulması ihtiyacı önem arz eden atık su tabanlı epidemiyoloji çalışmalarının delil sistemimize yapacağı katkılar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Drugs and addictive substances pose a serious threat to the health of individuals and communities. Every year, many countries struggle to prevent the use and distribution of these substances and allocate large amounts of resources. Law enforcement activities also play an important role in this struggle. Therefore, the need for proactive approaches is increasing day by day. In this thesis, the security dimension of the fight against drugs in terms of the world and our country, drug seizures and drug routes are emphasized. As a relatively proactive approach to combating, wastewater-based epidemiology studies that have been used around the world for more than twenty years, their steps, and the definitions of drugs and their metabolites that are frequently detected in wastewater in these studies are included, and studies conducted in our country in this context are examined. In addition, the contributions of wastewater-based epidemiology studies, which need to be standardized in the world, to our evidence system are presented.