Green growth as a neoliberal 'passive revolution': The case of Zambia
Neoliberal 'pasif devrim' olarak yeşil büyüme: Zambiya örneği
- Tez No: 784458
- Danışmanlar: PROF. DR. KATHY HOCHSTETLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: green growth, neoliberalism, ideology, neo-colonialism, class rule, Gramscian theory, hegemony, passive revolution, Zambia
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: London School of Economics and Political Science
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Yeşil büyüme üzerine yapılan pek çok akademik araştırma neoliberalizmi bir politika gündemi olarak tanımlamaktadır. Buradan hareketle, yeşil büyümeyi neoliberalizme ve ondan kaynaklanan sorunlara karşı, salt bir politika tepkisi olarak bağlamsallaştırmaktadırlar. Ancak kavramın bu şekilde bağlamsallaştırılması, kapitalist sınıf egemenliği ve neo-kolonyal tahakkümün siyasi bir gğndemi olarak anlaşılan neoliberalizm ve yeşil büyüme arasındaki ideolojik etkileşimini gözden kaçırmaktadır. Dolayısıyla, bu makale, Zambiya'nın neoliberalleşme ve yeişil büyüme dönüşüm deneyimlerini Gramscici teorik perspektiften araştırarak, yeşil büyümenin, çevre dostu kalkınmanın entellektüel retoriği aracılığıyla neoliberal hegemonyayı yeniden dayatan“pasif bir devrim”olarak hareket ettiğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Much academic research on green growth defines neoliberalism as a policy agenda; thus, they contextualise green growth as a mere policy response to neoliberalism and problems arising from it. However, such contextualisation of the concept overlooks the ideological interplay between green growth and neoliberalism, understood as a political agenda of capitalist class rule and neo-colonial domination. Therefore, by investigating Zambia's neoliberalisation and green growth transformation experiences from a Gramscian theoretical perspective, this paper argues that green growth acts as a“passive revolution”that re-imposes neoliberal hegemony through intellectual rhetoric of environmentally friendly development.