İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin bağlanma stilleri ile bağımsız öğrenme becerileri ve okul mutluluk düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between attachment styles and independent learning skills and school levels of happiness among 4th grade primary school students
- Tez No: 784541
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI ENEZ DARÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: bağlanma, bağlanma stilleri, okul mutluluğu, bağımsız öğrenme, attachment, attachment styles, school well-being, independent learning
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin bağlanma stilleri ile bağımsız öğrenme becerileri ve okul mutluluk düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul ilinin Üsküdar ilçesindeki resmi ilkokullardan 4. sınıfa devam eden 300 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmaya katılmaya gönüllü olan 300 öğrenciye Kerns Güvenli Bağlanma Ölçeği, Bağımsız Öğrenme Becerisi Ölçeği, Okul Çocuklarının Mutluluk Envanteri ölçek sahiplerinden izin alınarak uygulanmıştır. Araştırma katılımcılarından elde edilen veriler Sosyal Bilimler İçin İstatistik Programı olan SPSS 25 paket programı ile analiz edilmiştir. Gruplar arasındaki farklılıklar incelenirken değişkenlerin normal dağılım göstermeleri nedeniyle t testinden yararlanılmıştır. Sürekli değişkenler arası ilişki incelenirken Pearson Korelasyon Testinden yararlanılmıştır. ANCOVA testi ile değişkenler arası farklılık ve ilişki incelenmiştir. Araştırma sonucuna göre çocukların bağlanma stilleri ile bağımsız öğrenme becerileri ve okul mutluluk düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçlarına demografik değişkenler açısından bakıldığında, bilişsel alt boyut düzeyleri ve Okul Çocukları Mutluluk Envanteri düzeyleri açısından kız çocukları lehine cinsiyetler arasında anlamlı düzeyde farklılıklar bulunmuştur. Araştırma bulguları alan yazındaki araştırmalar kapsamında tartışılarak değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between attachment styles, independent learning skills and school happiness levels of 4th grade primary school students were examined. The study group of the research includes 300 students attending the 4th grade from official primary schools in Üsküdar district of Istanbul. Kerns Secure Attachment Scale, Independent Learning Skills Scale and School Children's Happiness Inventory were applied to 300 students who volunteered to participate in the research, with the permission of the scale owners. The data obtained from the research participants were analyzed with the SPSS 25 package program, which is the Statistics Program for Social Sciences. Pearson correlation test was used while examining the relationship between continuous variables. With the ANCOVA test, the difference and relationship between the variables were examined. According to the results of the research, it was concluded that there is a significant relationship between children's attachment styles, independent learning skills and school happiness levels. Considering the results of the research in terms of demographic variables, there were significant differences between the genders in favour of girls in terms of cognitive sub-dimension levels and scores of school children's happiness inventory. The research findings were discussed and evaluated within the scope of the studies in the body of literature.