İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin güvenli bağlanma ile duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between secure attachment and emotion regulation skills of 4th grade primary school students
- Tez No: 964663
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİHA FÜSUN AKDAĞ AYCİBİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Güvenli bağlanma, duygu düzenleme, orta çocukluk, Secure Attachment, Emotion Regulation, Middle Childhood
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
İLKOKUL 4. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN GÜVENLİ BAĞLANMA İLE DUYGU DÜZENLEME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Bu araştırmanın amacı, ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin güvenli bağlanma düzeyleri ile duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. İlişkisel tarama modeliyle yürütülen çalışmaya, 2024-2025 eğitim öğretim yılında İstanbul Zeytinburnu'ndaki devlet okullarında öğrenim gören 362 öğrenci (174 erkek, 188 kız) katılmıştır. Çalışmada katılımcıların demografik bilgilerini öğrenmek için 'Demografik Bilgi Formu', güvenli bağlanma düzeyini ölçek için 'Kerns Güvenli Bağlanma Ölçeği' ve duygu düzenleme becerilerini ölçmek için 'Çocuklar İçin Duygu Düzenleme Ölçeği Çocuk Formu' kullanılmıştır. Analizler sırasında Pearson korelasyon testi, basit doğrusal regresyon analizi, bağımsız örneklem t testi, Anova ve kruskal –Wallis H testi uygulanmıştır. Bulgular, güvenli bağlanma ile duygu düzenleme becerileri arasında orta düzeyde, anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğunu; ayrıca güvenli bağlanmanın duygu düzenlemeyi anlamlı biçimde yordadığını göstermektedir. Çalışmada, annelerin eğitim düzeyine göre güvenli bağlanma puanlarında anlamlı bir farklılık saptanmış; lise mezunu annelerin çocuklarının güvenli bağlanma puanlarının, ilkokul mezunu annelerin çocuklarına kıyasla daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca anne çocuk yetiştirme tutumuna göre güvenli bağlanma puanlarında anlamlı bir farklılık tespit edilmiş; kararları birlikte alan, çocukla iletişim kuran annelerin çocuklarının güvenli bağlanma puanları, disipline ve kurallara önem veren annelerin çocuklarının aldığı puandan anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Duygu düzenleme becerileri açısından ise cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılıklar gözlemlenmiştir. Kız çocuklarının öfke ve üzüntü düzeylerinin erkek çocuklara kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Anne çocuk yetiştirme tutumuna göre duygu düzenleme ölçeği puanlarında anlamlı bir fark bulunmuştur. Elde edilen bulgulara göre, kararları birlikte alan, çocukla iletişim kuran annelerin çocuklarının puanları, disipline ve kurallara önem veren annelerin çocuklarının aldığı puandan anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
THE EXAMİNATİON OF THE RELATİONSHİP BETWEEN SECURE ATTACHMENT AND EMOTİON REGULATİON SKİLLS İN 4TH GRADE PRİMARY SCHOOL STUDENTS The aim of this study is to examine the relationship between the secure attachment levels and emotion regulation skills of 4th grade primary school students. The study, conducted using the relational screening model, included 362 students (174 boys, 188 girls) enrolled in public schools in the Zeytinburnu district of Istanbul during the 2024- 2025 academic year. In the study, a“Demographic Information Form”was used to gather participants' demographic data, the“Kerns Security Scale”was used to measure secure attachment levels, and the“Emotion Regulation Scale for Children – Child Form”was used to assess emotion regulation skills. During the analysis, Pearson correlation test, simple linear regression analysis, independent samples t-test, ANOVA, and Kruskal– Wallis H test were applied. The findings revealed a moderate, significant, and positive relationship between secure attachment and emotion regulation skills. Additionally, secure attachment was found to significantly predict emotion regulation. The study also identified a significant difference in secure attachment scores based on the mothers' educational level; children of mothers who graduated from high school had higher secure attachment scores compared to children of mothers who completed only primary school. Furthermore, a significant difference was found in secure attachment scores based on maternal parenting style; children of mothers who made decisions together and communicated with their children had significantly higher secure attachment scores than those whose mothers emphasized discipline and rules. In terms of emotion regulation skills, significant differences were observed based on gender. Girls were found to have higher levels of anger and sadness compared to boys. A significant difference was also found in the emotion regulation scores according to maternal parenting style. According to the results, children of mothers who made decisions together and communicated with their children had significantly higher scores than those of mothers who emphasized discipline and rules.