A study on non native English teachers' opinions of teaching pronunciation and knowledge on phonetics
Anadili İngilizce olmayan öğretmenlerin telaffuz ve ses bilgisi öğretimine yönelik tutumları üzerine bir araştırma
- Tez No: 784612
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KUTAY UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Telaffuz eğitimi, tutumlar, fonetik bilgi, karşılıklı anlaşılırlık, pronunciation instruction, attitudes, phonetic knowledge, mutual intelligibility
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Telaffuz son zamanlarda eski ihtişamını kazanmaya başlamış olsa da (Burri, M. 2015), telaffuzun etkili ve sistematik bir şekilde öğretilmesi için gerekli olan açık ve spesifik yönergelerden halen yoksun bir alandır. Bu çalışma, İngilizce öğretmenlerinin telaffuz ve fonetik bilgisi öğretimine yönelik görüşlerini ortaya çıkarmayı ve analiz etmeyi amaçlamaktadır. Verileri toplamak için bir anket uygulandı ve SPSS (versiyon 21) kullanılarak analiz edildi. Bulgular, öğretmenlerin telaffuz öğretimine ilişkin inançları ve uygulamaları hakkında iyi bir fikir vermektedir ve ayrıca İngilizce Öğretimi için bir müfredat hazırlanırken ele alınması gereken bazı öneriler sunmaktadır. Öğretmenlerin çoğunluğunun telaffuzlarına güvendikleri ancak telaffuz eğitimi konusunda eğitim eksikliğini vurguladıkları tespit edilmiştir. Araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer önemli bulgu ise öğretmenlerin telaffuz öğretiminin önemli olduğunu düşünmelerine rağmen bazılarının zaman kısıtlılığı ya da yetersiz bilgi gibi çeşitli nedenlerle bundan kaçındıklarını iddia etmeleridir. Son olarak, çok sayıda öğretmen, ana dili gibi bir aksan elde etmenin önemini vurgulamalarına rağmen İngilizceyi ortak dil (Lingua Franca) olarak kabul ettiklerini belirtirler ancak bu yaklaşım (Lingua Franca) aksan azaltma çabalarını göz ardı ederek, dilin ana amacının karşılıklı anlaşılırlık olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Although pronunciation has started to gain its former glory recently (Burri, M. 2015), it is still an area which lacks clear and specific guidelines necessary for the effective and systematic introduction of pronunciation. This study aims to uncover and analyze the EFL teachers'opinions towards teaching pronunciation and knowledge on phonetics. To gather the data a questionnaire has been administered and it has been analyzed using SPSS (version 21). The findings offer a good insight on teachers' beliefs and practices regarding pronunciation instruction and also has some implications, which need to be addressed while preparing a curriculum for ELT. It has been found that the majority of teachers are confident in their their pronunciation but they stress a lack of training in terms of pronunciation instruction. Another important finding revealed by the study is the fact that although the teachers think that pronunciation instruction is important, some of them claim avoiding it for various reasons such as time limitations or insufficient knowledge. The last but not the least, a great number of teachers highlight the importance of achieving a native like accent but they accept the position of English as Lingua Franca which by disregarding the accent reduction efforts highlights that main aim of language is mutual intelligibility.