Fen bilgisi öğretmen adaylarının sulak alanlar ve korunması konusundaki farkındalık ve tutumlarının çevre sorunları kapsamında bazı değişkenler açısından incelenmesi
Examination of the awareness and the attitudes of science teacher candidates on wetlands in terms of some variables related with environmental problems
- Tez No: 784638
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESRİN EMRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sulak Alan, Çevre Kirliliği, kentleşme, tutum, farkındalık, Wetlands, Environmental Pollution, urbanization, attitude, awareness
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Yaşamın en değerli unsurlarından biri olan, tarihsel süreçlere baktığımızda bir çok yaşam yerinin su çevresinde olduğu ve yerine başka bir şeyin geçemeyeceğini bildiğimiz su; nüfusun son yıllarda fazla artmasından, sanayileşme, tarımsal faaliyetlerde kullanılan ilaçlardan, yanlış yönetim ve bir çok sebepten dolayı yok olma tehlikesi altındadır. Su her zaman hareket halinde ve bir döngü içerisindedir. Sulak alanların su döngüsünde çok önemli bir yeri vardır. Sulak alanların değerinin farkına varılmadığı bataklık alanlar, en önemlisi hastalıklara sebep oluyor diye bir çok sulak alan kurulmuştur. Ülkemizde ki sulak alanların bir çoğu kuşların göç yolları üzerindedir. Ekosistem de bu kadar önemli yere sahip olan sulak alanlar gerek halk gerek kurum ve kuruluşlar tarafından korunmalıdır. Çünkü sulak alanların yok olması tüm insanlığı etkilen önemli bir sorundur. Sürdürülebilirlik için insanların bilinçlendirilmesi bu alanda projelerin yapılması ve eğitimlerin verilmesi gerekiyor. Bu çalışmanın amacı ise Fen bilgisi öğretmen adaylarının çevre sorunları kapsamında Sulak Alanlar ve korunmalarına yönelik farkındalıkları ve tutumlarıdır. Çalışmada araştırmanın verileri Fen Bilgisi Öğretmen adaylarına uygulanan sosyo ekonomik anket, sulak alanların korunmasına yönelik tutum ölçeği ve farkındalık ölçeği ile toplanmıştır. Fen Bilgisi Öğretmen adaylarına uygulanan ölçekler ile bazı değişkenlerin analizi yapılarak uygulanan sosyoekonomik anketi analizi yapılmıştır. Adayların sulak alanlar hakkındaki fikirleri alınmıştır. Yapılan çalışma sonucunda adayların sulak alanlar konusunda insanların bilinçlendirilmeleri, çevre eğitiminin verilmesi önerilerinde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
When we look at the historical processes, one of the most valuable elements of life, water, which we know that many living places are around water and that nothing else can replace it; It is in danger of extinction due to the increase in population in recent years, industrialization, pesticides used in agricultural activities, mismanagement and many reasons. Water is always in motion and in a cycle. Wetlands have a very important place in the water cycle. Many wetlands have been established because the value of wetlands is not recognized, and most importantly, because they cause diseases. Most of the wetlands in our country are on the migration routes of birds. Wetlands, which have such an important place in the ecosystem, should be protected by both the public and institutions and organizations. Because the destruction of wetlands is an important problem that affects all humanity. It is necessary to raise awareness of people for sustainability, to carry out projects and provide training in this area. pre-service teachers' awareness and attitudes towards Wetlands and their protection within the scope of environmental problems. In the study, the data of the research were collected with the socio-economic questionnaire applied to the pre-service science teachers, the attitude scale towards the protection of wetlands and the awareness scale. The scales applied to the pre-service science teachers and the analysis of some variables were made and the socioeconomic survey analysis was carried out. Candidates' ideas about wetlands were taken. As a result of the study, the candidates made suggestions to raise awareness of people about wetlands and to give environmental education.